Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на електроцентралата.

Блокът беше включен на 10 юни около 10 часа в националната електроенергийна система, след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA.

По време на ремонта са извършени необходимите дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. Направено е превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

Припомняме, че на 22 април АЯР издаде разрешение за поетапен преход към ново ядрено гориво за пети блок. На 5 май той спря работа заради плановият годишен ремонт и презареждането с новото гориво, доставяно от шведската компания Уестингхаус. Първите доставки пристигнаха на 20 април.

АЕЦ "Козлодуй" получи разрешение за съхранение на американско ядрено гориво

АЕЦ "Козлодуй" получи разрешение за съхранение на американско ядрено гориво

Разрешението важи единствено за приемане и съхраняване на горивни касети