До решението за изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" следва много дълъг път, който трябва да бъде извървян. Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев Румен Овчаров е учуден от ентусиазма на правителството в момента за прехвърляне на реакторите към АЕЦ "Козлодуй", след като в продължение на три години е имало подобен ентусиазъм за изграждане на проекта на АЕЦ "Белене". Овчаров е учуден и от "любовта на американския посланик към руски реактори".

Той си обяснява активността на посланичката с разпореждане за наваксване на изоставането на американците в последните десетилетия в ядрените технологии - в момента се търсят места за тях. "Ако американската посланичка не знае какво означава хибриден реактор, то това не означава, че и експертите не знаят. Това е фантасмагория от началните етапи на развитието на ядрената енергетика", заяви Румен Овчаров. По думите му се търси място за малките модулни реактори, които до този момент не са въведени в експлоатация никъде по света.

Водещи в световен мащаб са руските и китайските технологии.

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

Правителството се отказва от проекта за АЕЦ "Белене"?

След препоръката реакторите от "Белене" да отидат на новата площадка в Козлодуй

Той е скептичен спрямо новите идеи, които се хвърлят в публичното пространство. Това е много сериозен разчет и въпросът е колко ние ще платим, предупреди Овчаров и зададе въпрос защо и до този момент няма сериозен анализ кое всъщност е в интерес на страната и в защита на нашия национален интерес.

Според Румен Овчаров с прехвърлянето на идеята за изграждане на АЕЦ "Белене" в Козлодуй инвеститори изобщо няма да дойдат. "И ще се получи ситуацията с българската приказка за "от двата стола - та на земята" - така ще се развият юридически нещата, според бившия министър. Той задава и още един въпрос - какво ще се случи с другия реактор.

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

Петкова: Проучваме за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", но не се отказваме от АЕЦ "Белене"

България била големият губещ от "Турски поток"

Румен Овчаров е притеснен от развитието в бъдеще - че може, както с транзита на газ и развитието от Южен поток към Турски/Балкански поток - да се окаже, че след 10 години вместо да изнасяме, ще купуваме ток от съседни страни.

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Вече се виждало провалянето на проекта "Белене"

Държавата и енергетиката са в отчайващо състояние според Еленко Божков