ТЕЦ "Марица 3" организира масов протест следващата седмица в София, съобщава Нова телевизия.

Дружеството подготвя и оплакване до прокуратурата.

Протестът ще се проведе съвместно КНСБ и КТ "Подкрепа" и ще протече под надслов "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

Заедно започваме битка не само в името на възобновяването на работата на безпричинно спряната ТЕЦ "Марица 3", а и в името на нашите деца, се посочва в позицията на предприятието.

Те допълват, че още енергетици от страната ще се присъединят към "битката за бъдещето на българската енергетика".

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Борислав Сандов: ТЕЦ Марица 3 системно е нарушавал нормите за серен диоксид

Някои от стойностите са преминали алармения праг

В масовите протести ще се включат хиляди българи, които са притеснени за работните си места", твърдят от дружеството и допълват, че за отменения протест е имало официално разрешение.

Припомняме, производството на централата беше спряно заради завишени стойности на серен диоксид във въздуха в Димитровград. Принудителната мярка беше наложена от РИОСВ-Хасково на 21 април. Според екоинспекцията ТЕЦ-ът не е изпълнявал комплексното си разрешително и издадените предписания.

По-рано днес беше съобщено, че решението на екоинспекцията е отменено. По тази причина планираният протест пред МОСВ на работещите в електроцентралата също не се състоя.

Впоследствие обаче екоминистърът Борислав Сандов заяви, че ТЕЦ "Марица 3" системно е нарушавала нивата на серен диоксид и принудителната мярка за спиране на дейността й остава в сила.

Отмениха забраната за работа на ТЕЦ "Марица 3"

Отмениха забраната за работа на ТЕЦ "Марица 3"

Планираният за днес протест на служителите няма да се състои