Асоциацията на топлофикационните дружества в България обяви, че през последните два дни в медиите се разпространявали манипулирани твърдения и тълкувания относно внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления на топлофикационните дружества за увеличение на цените на топлинната енергия.

Асоциацията подчертава, че част от информацията, която беше изнесена в публичното пространство, е била некоректно представена.

КЕВР обеща: Няма да увеличава цената на парното и топлата вода

КЕВР обеща: Няма да увеличава цената на парното и топлата вода

КЕВР ще отчете намалението на цените на природния газ

"Това цели една провокация на хора, които си играят с настроението на обществото при обявяване на вдигане на цените за каквато и да е било предлагана услуга или стока. Целта е да се насади фалшивата новина, че въпреки намалението на цената на природната газ, топлината енергия ще поскъпне. Въпросното твърдение по никакъв начин не съответства на истината", изтъкват топлофикациите.

Фактът бил, че топлофикационните дружества са подали заявления за утвърждаване на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период 2020-2021, но това е станало в края на март, преди вземане на решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ.

През юли да очакваме корекции в първите сметки за парно, прогнозира Петкова

През юли да очакваме корекции в първите сметки за парно, прогнозира Петкова

По думите й нямало причината цената на топлинната енергия от 1 май да бъде увеличена

"Де факто и де юре обаче нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42%. Т. е. самите топлофикации ясно и коректно са посочили, че техните ценови намерия не отчитат поевтиняването на синьото гориво", уточняват доставчиците на топлинна енергия.

Топлофикационните дружества обясняват, че не са имали възможност да отразят намалението на синьото гориво в ценовите си заявления, тъй като задължителния срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа. По принцип цената на газа имала най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната енергия и тя задължително щяла да бъде взета предвид, като щяло да доведе не само до запазване на сегашната цена на топлинната енергия, но и до намаляването ѝ, уверяват топлофикациите у нас.

Александър Иванов: 75 млн. лева ще бъдат върнати на топлофикациите

Александър Иванов: 75 млн. лева ще бъдат върнати на топлофикациите

Възстановяването ще бъде от "Булгаргаз" към ползвателите на тази газ, а не към крайните потребители

Последното щяло да бъде направено след преизчислението на стойността ѝ спрямо приетите вече по-ниски цени, договорени от "Булгаргаз", като окончателното решение за това се взима от КЕВР.

"Опит за манипулация са твърденията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните дружества, се приема. Така или иначе, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната енергия се изчисляват с цената на природния газ, действаща към този момент, а не към момента на подаване на заявленията", посочват още топлофикационните дружества.

"В трудни дни, като днешните, ние заставаме зад интересите на българските граждани, които са се доверили на топлофикационните дружества, използвайки предлаганите от тях услуги. Това е наш основен приоритет. Категорични сме, че цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличавани, а напротив - ще се бъдат намалявани", уверяват топлофикациите.

Призовават в условията на пандемия и извънредно положение да не се спекулира със страховете на обществото, защото "някой е решил да изкара дивидент на гърба на хората и да провокира с неверна информация".