Бившият евродепутат Ивайло Калфин заяви, че страната ни е създала лош прецедент с липсата ни комисар в Европейската комисия в продължение на 6 месеца, съобщи БНР.

Според Калфин всички варианти освен "цифрова икономика" са по-лоши за страната ни.

Припомняме, във вторник стана ясно, че Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

По рано през седмицата Калфин сподели и мнението си, че България трябва възможно най-скоро да посочи специален човек, който да представя страната ни в процеса на излизането на Великобритания от ЕС. "Моят съвет е бъдещото правителство да посочи специално човек, който да следи процеса, да участва в него и непрекъснато да има знанието как всяка промяна се отразява на нашата страна".

Калфин съветва правителството да назначи специален човек за Брекзит

Калфин съветва правителството да назначи специален човек за Брекзит

Да следи процеса, за да избегнем бедствие

Днес Калфин добави, че новият еврокомисар трябва да има "тежест", понеже той ще се включи в състава на ЕК след средата на мандата на Комисията Юнкер. Новият представител на страната ни в ЕК трябва да има достатъчно авторитет, така че той да може да отстоява позициите си и да получи важен ресор.

Една от възможностите за страната ни е да оглави временно разпределения ресор "цифрова икономика", който до скоро беше на Гюнтер Йотингер.

Калфин изрази притеснения, че страната ни няма да намери по-важен ресор от този, ако не побърза да представи подходящ кандидат на него.