"Не мисля че ще останем без газ. След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета - имаме 6 входни и над 12 изходни точки." Това заяви пред БНР бившият директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

По думите му, за съжаление към момента нямаме диверсификация на източниците. Той бе категоричен че продължаваме до получаваме руски газ, но чрез посредници.

"Получаваме азербайджански газ - 30%, по договор и другите 70% - от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от "Газпром" - 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром". За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара - тоест много по-скъп", добави Николов.

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с "Газпром", а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията. По думите му, ако загубим подобно дело ще трябва да платим 1 милиард долара, без да сме получили никаква газ. Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ, допълни бившият директор на БЕХ.

Гълъб Донев: Има осигурен газ до август, ще търсим от всички източници

Гълъб Донев: Има осигурен газ до август, ще търсим от всички източници

Ще търсим от всички възможни източници, за да няма търгове от ден за ден

Той изтъкна, че е необходим много добър анализ в договора с "Газпром", защото вече щетата вече е нанесена. По думите му преговорен процес с Газпром би поставил страната ни в неизгодно положение, защото ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай.

Според Николов не са верни твърденията, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от "Кулата-Сидерокастро". Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата, каза още той.

По думите му правителството на Кирил Петков е трябвало да завърши газовата връзка с Гърция още миналата година.

Той коментира и създадения от служебното правителство кризисен щаб за проблемите в енергетиката. "Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че "Булгаргаз" е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с "Газпром", защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират", каза още Николов.

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Булгаргаз и правителството закъсняха с търсенето на решение за осигуряване на газ