България има сключен дългосрочен договор от името на "Булгаргаз" с американската фирма "Шиниър", която ще доставя газ за страната ни и именно тя е осигурила мистериозния втечнен газ, заяви енергийния експерт Васил Начев в студиото на БНТ.

Събеседникът заяви, че договорът е трябвало да бъде активиран, когато заработи терминалът за втечнен газ в Александруполис. Предвид ситуацията в момента, този договор ще бъде изтеглен и активиран много по-рано, убеден е експертът, но според него той щял да бъде активиран с други (по-големи) обеми.

"Шиниър" е фирмата, която ни дава двата танкера, но не по дългосрочния договор, защото той още не е активиран. Дали ще има отстъпка в цената за тези два танкера , експертът не очаква да се изясни в публичното пространство, защото е търговска тайна.

С дългосрочен договор правителството може да успее да договори референтна цена на най-ликвидната борса в света "Хенри хъб" - 28 долара за 1000 куб. метра газ с всички транспортни разходи включващи втечняване, застраховки, регазификация, до "Топлофикация-София".

Ако наистина има дългосрочен договор между България и американска компания за втечнен газ, това означава, че диверсификацията на България е осигурена още през 2019 г. Това потвърждава тезата, че не сме зависими от един източник, заяви след него отново в студиото на БНТ бившият министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ - Делян Добрев, коментирайки думите на енергийния експерт.

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Петков е разговарял с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Делян Добрев обаче се усъмни, че има такъв договор или поне той не знаел за него и постави въпроса:

"Защо тогава купуваме от посредници и платихме за май със 100 милиона повече?" По думите му правителството купувало руски газ през посредници, за да взима комисионни.

"Мисля, че комисионните на правителството им се усладиха и няма да имаме директен договор с "Шиниър". Би било добре да имаме договор с нея, защото условията ще са добри. Не вярвам, че "Булгаргаз" ще купува газ директно. Не е вярно че са ни отстъпили капацитет на терминала за втечнен газ Ревитуса", каза Добрев. Според него никой не би отстъпил резервиран капацитет без да има сериозна причина за това.

Делян Добрев: Нямаме запазено паркомясто в газовите доставки

Делян Добрев: Нямаме запазено паркомясто в газовите доставки

Той се надява, че комисия за газовите доставки ще установи защо купуваме руски газ по-скъп с 30%.

Той каза, че Полша си купува руски газ, но от Германия при по-ниска цена и пак повтори, че ние купуваме от "купища посредници на цена от 100 млн. по-висока само за май". Той уточни, че това, че държавата ще компенсира тези по-високи цени означава, че отново данъкоплатецът ще плати на тези посредници и подчерта, че другите страни са продължили отношенията си с "Газпром", съгласно указанията на Европейската комисия, а само ние и Полша не сме.

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Влизането ни в Еврозоната ще се забави до 2025 г.