Две от главните циркулационни помпи на шести блок са били изключили за кратко. Това е предизвикало намаляване на мощността на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" до 300 мегавата в резултат на задействане на автоматиката за разтоварване на блока.

Намаляването е станало в 10:24 часа на 01 август 2019 г., съобщиха от атомната електроцентрала.

Причините за изключването са отстранени. За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането. 

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Блокът е включен в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита

От атомната електроцентрала уверяват, че радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

Малко по-късно от атомната централа съобщиха, че в 14:58 часа на 01 август 2019 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в паралел с енергийната система на страната. Блокът бе спрян в 12:12 часа по-рано днес, за да бъде възстановена работата на две от главните циркулационни помпи.

Причината, довела до изключването на помпите, е отстранена. Успешно са изпълнени изпитанията за потвърждаване на нормалната работоспособност на системите и съоръженията на шести блок.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността

На 13 и 14 юли 2019 г. са финалните изпитания на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

На 13 и 14 юли 2019 г. са финалните изпитания на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Успешно приключи ремонта на този енергоблок

Припомняме, на 3 юли Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян временно. Блокът е включен в електроенергийната система на страната в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита.

Само преди седмица от НЕК заявиха, че отлежалото неизползвано оборудване на АЕЦ "Белене" ще бъде продадено на АЕЦ "Козлодуй". Експертите, взели това решение, се позовават на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, но не беше уточнено дали ядрени физици одобряват подобен ход. Решението бе прието на заседание на министрите от кабинета "Борисов-3" с министър на енергетиката Теменужка Петкова, председател на НЕК Петър Илиев.

Междувременно български и румънски организации алармираха, че изграждащата се нова площадка за съхранение на ядрени отпадъци в непосредствена близост до река Дунав е опасна. Те поискаха да бъде спряно финансирането й и да се намери нов терен. 

Теменужка Петкова не иска да се спекулира с Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”
Обновена

Теменужка Петкова не иска да се спекулира с Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”

Спекулация било, че Цветанов стои зад продажбата на ЧЕЗ на "Еврохолд"