Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност.

В това увери енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова телевизия по повод аварията в централата преди няколко дни.

Припомняме, на 3 юли 2019 г. се случи непланирано изключване на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Енергоблокът бе спрял производство за няколко часа заради сработване на електрическа защита на генератора. Отбелязва се, че инсталираната мощност е 1040 MW, а разполагаемата мощност на пазара е 0 MW. Блокът бе пуснат в 17:52 часа, след като изключи в 13:50 часа.

Според бивш началник на АЕЦ "Козлодуй" и настоящ шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов нашата атомна електроцентрала е една от 10-те най-сигурни в света.

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"
Обновена

Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В 13:50 ч. днес е изключил турбогенератор 10 на 6-ти блок

Тя успокои, че няма никакъв проблем и хората не трябва да се притесняват. Според Петкова показаната реакция при подобна ситуация е добра - именно, че в централата има много добри експерти, които веднага са реагирали на аварията

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заработи след късо съединение

Блокът е включен в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита

Енергийният министър обясни, че веднага е имало информация за това какво е станало. Дори било изпратено прессъобщение до Министерство на енергетиката. "Имаше публичност за всичко, което се случи с Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви Теменужка Петкова.

Борисов за сделката ЧЕЗ: Този, който е зад "Еврохолд", го даваха по телевизора

Борисов за сделката ЧЕЗ: Този, който е зад "Еврохолд", го даваха по телевизора

Цветанов като Жан Виденов за БСП и Лютви Местан за ДПС

По темата за придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд", Теменужка Петкова посочи, че подобен тип сделки се реализират от чешката държава по чешкото законодателство. Българската държава няма как да влияе и въздейства на подобен тип сделки, заявии тя.

Петкова определи като спекулации твърденията, че Цветан Цветанов стои зад сделката

Припомняме, "Еврохолд България" съобщи, че е подписала договор за придобиването на активите на чешката група ЧЕЗ на българския пазар в края на миналата седмица.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии идвa cлeд дълги пpeгoвopи мeждyчeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм", което обаче предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

Иначе за активите на ЧЕЗ от холдинга ще платят 335 милиона евро, като финансирането на сделката ще бъде осигурено от собствен и заемен капитал. Тази стойност е с 15 милиона евро повече в сравнение с офертата на предишния кандидат "Инерком".

АБВ с два сигнала до КЕВР заради съмнения за злоупотреби с цената на тока

АБВ с два сигнала до КЕВР заради съмнения за злоупотреби с цената на тока

Искат проверка на ТЕЦ-овете "Марица-изток" и на сделката за втечнен газ от САЩ

В интерес на всички е да намерим едно балансирано решение за българския бизнес, но трябва да се мисли и за държавната енергетика, каза тя в отговор на въпрос ще има ли фалити заради високите цени на тока

Петкова препоръча недоволните за цената и доставките на ток да сезират КЕВР

Петкова препоръча недоволните за цената и доставките на ток да сезират КЕВР

Големите разлики в цената на тока на енергийната борса не са драматични, увери тя

"Трябва да се върви към пазарни обединения със съседни страни", призова енергийният министър, според която бизнесът е важен за държавата. Петкова допълни, че българският бизнес има възможност да получава намаление на електрическата енергия още от края 2015 г. Стотици са фирмите, които се ползват от отстъпката, която достига до 85%, смята тя.

Енергийният министър призова всички бизнес фирми, които не са запознати с отстъпките, да се обърнат към Министерство на енергетиката, да подадат заявление и да се възползват от тази помощ.

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас
Обновена

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас

Дружеството, купило ЧЕЗ, очаква до края на годината да има всички разрешения

Пазарът на електрическата енергия е разделен на два сегмента - за битовите потребители и за малкия бизнес. Бизнесът и индустрията от 2012 г. купува електрическа енергия от свободния пазар, а от 2016 г. има борса за търговия на енергия. Тя разполага с три платформи за търговия - търговия ден напред, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия, поясни енергийният министър.

Проблемът е с платформата за търговия ден напред. Това не е платформа, от която индустрията трябва да закупува елекетрическата енергия изцяло. При нея може да се купуват онези количества електрическа енергия, които не достигат, посочи Петкова. 

Стряскащ 200-процентен скок на цената на тока за бизнеса

Стряскащ 200-процентен скок на цената на тока за бизнеса

На българската борса един мегаватчас електроенергия за бизнеса струва 196 лева

Според Теменужка Петкова за днес България е с най-ниската цена на електрическа енергия на платформата "Ден напред". Всеки един участник в пазара или потребител на електроенергия, който разполага със странни данни, може да изпрати сигнал до КЕВР, който на база на промените в Закона за енергетиката да разследва случая.

Всички производители на електроенергия са длъжни да продават енергията на борсата. Между 60% от енергията е произход от държавните дружествата, а останалите 40% са от други участници на пазара на електроенергията, допълни тя.

Теменужка Петкова призова да се направи анализ на състоянието на пазара, за да се види какъв е генезисът на цените и да се предприемат мерки.

Запитана "за" или "против" оставката на изпълнителния директор на Националната енергийна компания (НЕК) Петър Илиев, Петкова изтъкна, че той е професионалист с опит. По думите на Петкова, се справя добре и адекватно със ситуацията, защото НЕК е сложно дружество за управление.

"За напрежението между Петър Илиев и българския бизнес трябва да намерим сили то да бъде преодоляно. За нас най-важно българския бизнес да бъде конкурентноспособен", допълни Петкова.