На 13 и 14 юли 2019 г. са финалните изпитания на пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Успешно приключиха последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" до 104%, отчетоха от АЕЦ "Козлодуй".

Те са реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година. Целта е да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране. Товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период. 

Завърши годишният ремонт на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Завърши годишният ремонт на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.

Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността - 1040 МВт

Валентин Николов: АЕЦ "Козлодуй" е една от 10-те най-сигурни централи

Валентин Николов: АЕЦ "Козлодуй" е една от 10-те най-сигурни централи

НЕК и бизнесът представят аргументи за цената на тока

Припомняме, след непредвиденото спиране на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" на 3 юли за четири часа, се очаква анализ.

Най-вероятно причината за инцидента е лошо изработена или неправилно поставена част в генератора. Според него загубата за централата от четиричасовото спиране на Шести блок е около 5 милиона лева.