Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково е разпоредила временно спиране на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград до отстраняването на технически проблем. Показателите за качество на атмосферния въздух в града са в норма, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

На 3 октомври при редовен мониторинг е установено изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на топлоцентралата. Оказало се, че причината е технически проблем с един от димните вентилатори на инсталацията. Издадено предписание техническият проблем да бъде незабавно отстранен и да се възстанови нормалното извеждане на димните газове от горивния процес. За прекратяване на изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелно помещение на следващия парогенераторът на ТЕЦ "Марица 3" е спрян.

Съдържанието на серен диоксид и фини прахови частици във въздуха в града е в допустимите норми. Това сочат данните, постъпващи от автоматичната измервателна станция (АИС) "Раковски", разположена в центъра на Димитровград. От понеделник, когато е задействан парогенераторът на ТЕЦ "Марица 3", до спирането му в 09:33 ч. на 4 октомври, постоянният мониторинг на данните, постъпващи в реално време от измервателната станция в града, сочи, че не са отчитани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма на кубичен метър.

"Брикел" и  ТЕЦ "Марица 3" представиха План за справяне със замърсяването

"Брикел" и ТЕЦ "Марица 3" представиха План за справяне със замърсяването

Започва мащабен ремонт на котлите на ТЕЦ "Брикел"

От МОСВ обясняват, че нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е необходимо да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. За серен диоксид той е 500 микрограма на кубичен метър, измерени в три последователни часа. До момента не е регистрирано превишение на алармения праг. През периода на работа на топлоелектрическата централа до сега не са отчетени и превишения на средноденощната норма от 50 микрограма на кубичен метър по показател фини прахови частици (ФПЧ10).

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково извършва постоянен контрол и наблюдение на ТЕЦ "Марица 3".

Припомняме, проблемът с обгазяването на Димитровград не е нов. За затварянето на топлоцентралата се говореше още през 2011 г. - заради липсата на сероочистваща инсталация, а завишени нива на серен диоксид в града се отчитат и още по-назад в годините. Впоследствие тя бе глобявана и временно затваряна неведнъж. Опасни нива на серен диоксид във въздуха в Димитровград бяха регистрирани и през миналата година, след което РИСВ разпореди спирането на ТЕЦ-а. Топлоцентралата оспори разпоредбата, но жалбата бе отхвърлена от съда. Затварянето на "Марица 3" предизвика и протест на служители. През май 2022 г. топлоцентралата поднови работа, с което обаче тогавашният екоминистър Борислав Сандов не бе съгласен и съответно последва нов протест на работещите в ТЕЦ-а. На "Марица 3" бяха наложени и редица санкции, които топлоцентралата обжалва. През юни м. г. бе актуализирано комплексното разрешително на топлоцентралата и така бяха въведени нови изисквания, за да може тя да работи. През септември 2022 г. РИОСВ пак поиска затваряне на "Марица 3" и централата пак беше временно спряна

ТЕЦ "Марица" подновява работа през следващата година

ТЕЦ "Марица" подновява работа през следващата година

Централата е направила подобрения за 2 милиона лева