Ливърпул успя да спечели трофея Карабао Къп за десети път в историята си, след като победи Челси с 1:0 след продължения на финала на турнира!

Капитанът Върджил ван Дайк донесе триумфа на мърсисайдци с гол секунди преди изтичането на 120-те минути на "Уембли".

Снимка 654974

Източник: Gettyimages

Двата тима изиграха уникален мач и спряха дъха на зрителите пред малките екрани, а и на всички около 90 000 души на трибуните. Двубоят беше съпътстван с куп положения, отменени попадения, греди и спорни ситуации, но точно когато изглеждаше, че всичко ще бъде решено след изпълнения на дузпи, Ван Дайк се разписа с глава след изпълнение на корнер в 118-а минута и подпечата успеха за мърсисайдци.

Челси - Ливърпул 0:1 (Развой на финала за Карабао Къп по минути)
на живо

Челси - Ливърпул 0:1 (Развой на финала за Карабао Къп по минути)

Двубоят започва в 17:00 часа

Двата отбора се впуснаха във вихрени атаки още от самото начало на мача, а 13-та минута Ливърпул на два пъти изпробва рефлекса на Джордже Петрович. Сръбският страж излезе победител след удари на Алексис МакКалистър и Луис Диас.

Точно в средата на първото полувреме Челси достигна до страхотен шанс за гол. Галахър центрира в наказателното поле към Стърлинг, който не успя да нанесе удар, но след рикошет топката се озова в краката на Коул Палмър, който стреля от непосредствена близост, но Куивин Келъхър блесна с фантастична намеса и опази мрежата си от попадение.

Снимка 654963

Източник: Gettyimages

В 25-ата минута Кайседо влезе брутално в краката на Гравенберх, но Крис Кавана не му показа жълт картон. А за това влизане Кайседо можеше да бъде и изгонен. Нидерландецът нямаше как да продължи мача и беше заменен от Джо Гомес.

В 33-та минута лондончани успяха да открият резултата чрез Рахим Стърлинг. Той се разписа след подаване на Николас Джаксън, но флагът на страничния съдия беше вдигнат и то не за подаването на Джаксън към Стърлинг, а малко по-рано в атаката при подаването на Палмър към Джаксън. Последва проверка със системата ВАР, а тя потвърди, че Джаксън е бил на милиметри пред Конате в момента на подаването.

Пет минути преди почивката Анди Робъртсън центрира великолепно към Коди Гакпо в наказателното поле. Нидерландецът се извиси над всички играчи в синьо и нанесе удар с глава, който обаче се отби от дясната греда.

В последната минута от редовното време на първото полувреме Ливърпул достигна до ново чисто положение за гол. Луис Диас проби отляво и сервира топката в наказателното поле, където настана суматоха, а кълбото попадна в краката на Конър Брадли, който нанесе удар, но няколко играчи в сини екипи се хвърлиха пред него и с телата си предотвратиха попадението.

Второто полувреме също започна с вихрени атаки към двете врати, но "сини" и "червени" така и не успяваха да намерят рецептата за попадение.

В 59-та минута Анди Робъртсън центрира от пряк свободен удар, а Ван Дайк с глава остави Джирджевич безпомощен. Радостта на Ливърпул обаче беше за кратко, след като Крис Кавана беше повикан да прегледа ситуацията за засада на Уаутаро Ендо при центрирането. Кавана трябваше да провери дали Ендо в активна позиция и дали пречи на Енцо Фернандес да достигне до топката. Решението на рефера беше категорично и попадението беше отменено.

20 минути преди края "сините" изпълниха корнер, след който Колуил отклони с глава към Дизази на задната греда, а защитникът беше абсолютно сам пред опразненанта врата, но топката му дойде малко неудобно и не успя да направи завършващ удар.

В 76-ата минута играчите на Почетино удариха греда. Коул Палмър центрира по земя в наказателното поле, а Галахър стреля с едно докосване, но топката се отби от десния страничен стълб.

Пет минути преди края на редовното време Челси пропиля златен шанс. Конър Галахър беше изведен сам срещу вратаря на Ливърпул, но се разколеба, забави се с удара, а стражът на мърсисайдци това и чакаше - хвърли се в краката му и улови топката. Секунди по-късно отново Галахър получи възможност да обстрелва вратата, но и този му опит не намери целта.

Снимка 654964

Източник: Gettyimages

В продължението на мача играчите на Почетино пропуснаха нова възможност. Топката беше доставена в наказателното поле, а там последва меле, в което няколко играчи на Челси опитаха късмета си с удари от близка дистанция, но Келъхър беше заключил вратата си и двубоят влезе в продължения.

Малко след началото на първото продължение Ливърпул имаше шанс да излезе напред в резултата. 18-годишният младок Джейдън Данс стреля с глава точно под гредата, но Петрович демонстрира класата си и успя да избие с върха на пръстите.

Снимка 654962

Източник: Gettyimages

В 99-а минута Харви Елиът изправи на крака всички фенове на Ливърпул, след като стреля от воле и оплете топката в мрежата, но от външната и страна. Създаде се илюзия, че има попадение, но изглежда, че този мач е орисан да бъде решен след изпълнение на дузпи.

Нов уникален пропуск се случи в 115-а минута. Харви Елиът стреля с глава от 2-3 метра, но Петрович успя да спаси с крак, избивайки топката буквално от голлинията. Последва добавка, но отново вратарят на Челси излезе победител.

Две минути преди края на второто продължение Челси капитулира. Цимикас центрира от корнер, Ван Дайк излезе на първа греда, надскочи Мудрик и с глава прати топката в далечния ъгъл. Този път нямаше какво да отмени попадението и Ливърпул се сдоби със скъпоценен аванс в самия край.

Челси нямаше време, а може би и сили, за да отговори на това попадение и Ливърпул се поздрави с крайния успех.

Снимка 654975

Източник: Gettyimages