Марсоходът "Опортюнити" на НАСА е заплашен от гигантска пясъчна буря, която се разразява на планетата, пише "Гардиън".

Официални представители съобщи, че се надяват апаратът да оцелее при бурята, която вече е покрила ¼ от Марс и се очаква да обхване цялата планета през следващите няколко дни. Може да отнеме седмици или месеци преди небето да се изчисти достатъчно добре, за да може слънчевите лъчи да достигнат до повърхността на Червената планета и да презаредят батериите на сондата чрез соларните й панели.

"Опортюнити" оцеля осма зима на Марс

"Опортюнити" оцеля осма зима на Марс

На Червената планета е зима

В момента най-старият работещ роувър на Марс е в средата на бушуващата буря и постоянно е на тъмно.

От НАСА са се опитали да се свържат с "Опортюнити" във вторник вечерта, но апаратът не е отговорил. Бурята се разраства от края на май с безпрецедентна скорост. Основното безпокойство на агенцията е, че пясъкът може временно да покрие оптичните инструменти.

През 2003 г. НАСА изпрати апаратите "Опортюнити" и "Спирит" за проучване на почвата и скалите на Марс. Те кацнаха на планетата през 2004 г. "Спирит" не работи от няколко години.

Учените не са обезпокоени за по-новия марсоход "Кюриосити", който е с ядрено захранване. Той е от другата страна на Марс.

Пясъчните бури, които се случват от време на време на Марс, изпращат пясък на десетки километри в атмосферата и превръщат деня в нощ. Сондите в орбитата на Марс са твърде високо и не могат да бъдат засегнати.

През 2007 г. голяма пустинна буря прекъсна контакта с "Опортюните" за няколко дни.