30 години след падането на Берлинската стена филмът "Най-сладкото" (The Sweetest Thing) припомня живота в бившия Източен блок с истории от първа ръка.

"Най-сладкото" показва миналото, което не трябва да бъде забравяно, а именно изолацията, чакането с години за автомобили и дом, опашките пред магазините, стотинките в джоба, репресиите на режима, униженията за свободомислещите и изкуствено подсладена версия за безгрижните времена на слънчевия комунизъм.

Залисани в носталгията по младостта си баби и дядовци твърдят със стопроцентова убеденост, че "по бай Тошево беше по-хубаво", което обаче днес е вредно за по-младите на фона на социалните мрежи и бързите промени по света, които по-лесно тласкат младите в капана на една девалвирала илюзия, с която нямат пряк контакт. А от това лесно се възползва всеки, който има интерес да ги манипулира.

Днес историите за българския живот на изток от Берлинската стена са представяни от трета, четвърта и пета ръка. По тази причина обект на киноразказа на сценарист/режисьор/операторите Борис Мисирков и Георги Богданов са единадесет души, позволяващи ни да видим през техните очи късчетата живот, които Стената все пак пропуска през себе си.

Топ дуетът на Агитпроп дава най-доброто от разпознаваемото за всеки фен на новото ни доку-кино бавно, реалистично и емоционално напластяване на своите образи.

С "Най-сладкото" Агитпроп, една от най-успешните български филмови компании днес, отбелязва годишнината от 1989 г. за втори път. В момента в кината може да гледате и "Дворците на народа" - въздействащ кино-тур из комунистическите палати в България и страните от Източния блок - отново дело на творческия тандем Мисирков/Богданов и продуцента Мартичка Божилова. Сред по-известните проекти на компанията са документалните "Георги и пеперудите", "Момчето, което стана цар", "Последните черноморски пирати", както и минисериала "Денят на бащата", игралния филм "Безкрайната градина" и поредицата "Explore Bulgaria".

Гледайте целия филм The Sweetest Thing съвсем свободно на www.thesweetest.bg