Турският орган за защита на конкуренцията глоби компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc с 346,72 милиона лири (18,63 милиона долара). Причината - нарушаване на закона за конкуренцията, съобщава Ройтерс.

Компанията имаше господстваща позиция в услугите за лични социални мрежи и онлайн видеорекламата и възпрепятстваше конкурентите чрез обединяване на данни, събрани чрез нейните основни услуги Facebook, Instagram и WhatsApp, се казва в изявление на турските власти.

Говорител на Meta заяви, че компанията не е съгласна с констатациите на турския регулатор и ще разгледа всички опции. Турският орган по конкуренцията съобщи, че Meta трябва да действа, за да възстанови конкуренцията на тези пазари и да подготви годишни доклади за стъпките, които ще предприеме за следващите пет години.

Глобата се основава на приходите на компанията за 2021 г. Компанията може да обжалва решението в рамките на 60 дни.

През 2021 г. органът по конкуренцията започна разследване на WhatsApp, а след това и на Facebook., след като приложението за съобщения поиска от потребителите да се съгласят Facebook да събира потребителски данни като телефонни номера и местоположения, промяна, която беше въведена в световен мащаб.

Официалните медийни компании бяха в центъра на вниманието в Турция, която миналата седмица прие закон, който предвижда затвор за журналисти и потребители на социални медии до три години за разпространение на материали, считани за "дезинформация".