Евродепутатите поискаха разследване на "Азербайджанската перачница".

Това става ясно от резолюция, приета с 578 гласа "за" срещу 19 "против", при 68 "въздържал се".

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

Баку: Сорос е в основата на "Азербайджанската перачница"

В скандала са намесени лобистки кръгове от Армения и САЩ

Припомняме, преди няколко дни медии разкриха, че Азербайджан е плащал подкупи на високопоставени политици и мениджъри от Европа. Азербайджан е превеждала 2.5 млрд. евро към високопоставени политически фигури в Европа. Между тези политици бил и българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев, който е и съпруг на Ирина Бокова.

Случаят се проверява и в България.

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Калин Митрев не участвал в "Азербайджанската перачница"

Всичко това било безсмислена спекулация

Евродепутатите призоваха разкритията около "Азербайджанската перачница" да бъдат разследвани, а списъкът "Магнитски" за санкции да бъде приет от ЕС.

Те осъждат разкритията за "Азербайджанската перачница" и опитите на Азербайджан и други диктаторски режими в трети страни да влияят на европейския процес на вземане на решения чрез незаконни средства.

Горанов иска обяснение от Калин Митрев за "Азербайджанската перачница"

Горанов иска обяснение от Калин Митрев за "Азербайджанската перачница"

Министерството на финансите проверява информацията по медиите

Депутатите добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му.

Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея.

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Прокуратурата няма информация за "Азербайджанската перачница"

Арнаудова разбрала за случая от медиите

Затова евродепутатите призовават ЕС да се осигури прилагането на съществуващите антикорупционни конвенции; да добави антикорупционна клауза към споразуменията с трети страни; да следи постоянно и отблизо проектите, финансирани от ЕС, в сътрудничество с местни антикорупционни агенции; да използва санкции като последна мярка или да спира споразумения в случай на системна корупция, водеща до сериозни нарушения на правата на човека; да подкрепя и защитава независимите медии, обществени организации и лица, подаващи сигнали, които разкриват случаи на корупция въпреки опасността от репресии; да представи пред Съвета списъка "Магнитски", съдържащ имената на 32 руски официални лица, които са отговорни за смъртта на адвоката Сергей Магнитски, за да може този списък да бъде приет възможно най-скоро и да се наложат санкции срещу тези лица.

"След "Люкс лийкс", "Панама лийкс", руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения. Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама", заяви докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).