Евродепутатът Момчил Неков подкрепи мерките за повече контрол и наказания срещу производителите, които изпращат храни с по-лоши показатели на потребителите в Централна и Източна Европа.

"Европейският съюз е единен пазар, в който има еднакви задължения за всички производители. Лошите храни рефлектират в лошо обществено здраве. Силно вярвам, че България не трябва да стои в очакване, затова призовавам Българската агенция по безопасност на храните за приключване на анализите в кратки срокове, за да стане ясно кой в Европа ни третира като втора ръка европейци", призовава също така Неков.

Пълна забрана на палмовото масло поиска наш евродепутат

Пълна забрана на палмовото масло поиска наш евродепутат

Сиренето само от мляко, палмовото масло опасно за здравето

Според българския евродепутат храни второ качество за източноевропейците представлява корпоративен расизъм и той трябва да спре. В центъра на политиките на Европейския съюз трябва да бъдат европейските граждани и тяхното здраве, както и правото на информиран избор. Има нужда от повече контрол и наказателни мерки срещу нарушителите

"В този контекст, смятам за унизително поведението на производителите, които изпращат храни с по-лоши показатели на потребителите в Централна и Източна Европа", казва евродепутата.

Момчил Неков стартира кампанията "Да защитим българския вкус". Нейна цел е запазване и популяризиране на традиционните български храни и продукти, както и тяхната защита чрез европейските механизми за географски означения.

Чрез кампанията се подпомагат българските продукти, повишава се тяхното търсене, продажба и производство. "Борбата срещу корпоративния расизъм може да бъде водена от нас българите, като потребители. България и българите заслужаваме повече", допълва накрая Неков.