Евродепутатите отхвърлиха предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред и да не се гласува на пленарното заседание на ЕП утре, 4 април.

Очаква се вотът да започне утре в 12.30 часа българско време.

Всичките направени промени ще бъдат гласувани "анблок", вкупом.

Да спрат двойните стандарти, искат български евродепутати за пакета "Мобилност"

Да спрат двойните стандарти, искат български евродепутати за пакета "Мобилност"

"Нашето си е наше, чуждото е общо", обобщи Курумбашев виждането на ЕС

Преди вота евродепутатът Андрей Новаков посочи, че не е направена нито една стъпка, така че да се потърси компромисен вариант и да се разберат всички гледни точки.

Пред БНР Новаков заяви: "Това означава, че със сигурност утре ще има гласуване по пакет "Мобилност". Означава и че, ако това е съотношението на силите, ще бъде много трудно да прекараме текстове, които са важни за България. Резултатът дотук е, че заради забавянето, което успяхме да осигурим през последните две години, каквото и да се случи утре, то ще бъде гласувано на първо четене, а не окончателното и финално гласуване".

Евродепутатът от Германия Исмаил Ертуг възрази на казаното от Новаков. По думите му вчера в транспортна комисия всичките над 1 300 поправки за били гласувани една по една. Това било показателно, че може да се стигне до компромис по мобилния пакет.

Припомняме, пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На вчерашното заседание на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

Две минути до полунощ*

Две минути до полунощ*

Взимането на странни решения в 12 без 5 не е само български патент, но и това не е никак успокоително, пише Димитър Петров