Да се спрат двойните стандарти. За това призова българският евродепутат Ангел Джамбазки часове след заседанието на транспортната комисия в ЕП в ефира на БНТ.

Джамбазки обясни, че след пакет "Мобилност-1" в ЕП ще бъде разгледан следващият пакет - "Мобилност 2", който допуска европейски фирми на вътрешния пазар.
По думите му противоречието между двата пакета е следното - "не може нашите фирми да работят на запад, а може техните фирми да работят у нас. Не може този двоен стандарт да бъде налаган, да бъде гледано на Източна Европа като на територия", категоричен е Джамбазки. Според него единствената причина е работната ръка тук, искат да изсмучат работната ръка.

6 часа дебат за пакет "Мобилност" в транспортна комисия на ЕП днес

6 часа дебат за пакет "Мобилност" в транспортна комисия на ЕП днес

Евродепутатите трябва да пресеят всичките над 1 000 поправки

Той самият призна, че членовете на ЕС са разделени по въпроса за пакет "Мобилност 1", който застрашава хляба на 500 000 българи. "Тук е центърът срещу периферията. Този документ да бъде изтеглен, да седнат, преговорят и да постигнат справедливост", призова евродепутатът, издигнат от патриотите.

Свидетели сме на див лобизъм, който унищожава правотата, категоричен е Джамбазки, за когото подкрепилите исканията на пакет "Мобилност 1" са едни неизбрани от никого хора, които защитават корпоративен интерес.

Евродепутатът Андрей Новаков, който преди година смяташе, че пакетът "Макрон" ("Мобилност") е капитулирал, призна че българските евродепутати са фокусирали усилията си за печелене на време. Той очаква, че ако пакетът "Мобилност" бъде разгледан от следващия Европарламент, може да има по-справедлива сделка. "Имаме всички основания да очакваме и да настояваме тази точка да бъде свалена почти всичко отново е тук, почти всичко се случва. Каквото и да се случи няма да е окончателно", каза Новаков.

Новаков и колегите му се борят за по-лек вариант на пакет "Мобилност", ако се прокара

Новаков и колегите му се борят за по-лек вариант на пакет "Мобилност", ако се прокара

Според евродепутатите от ГЕРБ, българският бизнес печели най-много от членството в ЕС

Петър Курумбашев очерта линиите на интереси, по се гледа пакетът "Мобилност" - френски и немски евродепутати от ЕНП гласуват с колегите си от ПЕС. "Да не би те да са станали социалисти", запита реторично левият евродепутат. "Очевидно разделението е по държави - протекционизъм, пазене на пазара и недопускане на нашите фирми на техните пазари", категоричен е Курумбашев.

"Такава загриженост е впечатляваща. ЕС обвинява Китай в протекционизъм, защото той не позволява каботажа на техни пристанища, но за Европа става - "Нашето си е наше, чуждото е общо", каза Курумбашев.

Колегата му от Новаков заяви, че е трудно да си оптимист, когато виждаш колко правила бяха погазени. Това е пети опит този пакет да бъде вкаран. Въпреки безобразието с пакет мобилност, не може да слагаме под общ знаменател целия ЕС, да не го дамгосваме, призова той.