Обществен дебат по плана за присъединяване на България в Еврозоната иска финансовият министър Асен Василев. Този план ще бъде подложен на обществено обсъждане. Това е най-доброто за страната, според него.

Преди да приемем еврото, ще има информационна кампания, за да знаят хората какво ще се случи с платежните системи, с депозитите и др. при приемане на еврото.

Пред депутатите финансист номер едно увери, че е реалистично да приемем еврото на 1 януари 2024 година.

Много е важно да се обяснят недостатъците на Еврозоната на хората, според Димитър Ганев от ДБ, като поясни, че недостатъците на еврото са много малки. По думите му предизвикателство е инфлацията.

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 5% през декември

Инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 5% през декември

Ръстът се дължи главно на по-високите цени на енергията

Припомняме, през юни 2021 г. на свое заседание Координационният съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, който беше със съпредседатели управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Асен Василев, прие проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България, като с него потвърди, че целевата дата за присъединяването на България към еврозоната е 1 януари 2024 г. Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица.

Накъде ни води пътят към Еврозоната?

Накъде ни води пътят към Еврозоната?

Опасността обществото да бъде залято от вълна от полуистини и откровени лъжи ще нараства лавинообразно, а Петър Илиев не си правии никакви илюзии относно степента на компетентност на политическия ни елит по тези колкото сложни, толкова и стратегически важни въпроси за страната ни, а и за цялото ни общество