Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Демократична България (ДБ) се обединиха около мнението, че страната ни трябва да направи всичко възможно за влизане в Еврозоната от 1 юли 2024 г. Това съобщиха от АИКБ.

Те посочват, че за целта първата задача на следващия парламент трябва да е приемането на четирите законопроекта - Закона за БНБ, Кодекса за застраховането, Закона за мерките срещу изпирането на пари и Търговския закон. И двете страни изразиха мнение, че България може единствено да загуби при забавяне.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че за организацията е от съществено значение максимално бързото приемане на страната ни в Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По думите му не трябва да се подценява и критерия за инфлация, която рискуваме вместо да се намали, да се увеличи, ако своевременно не се продължи програмата за компенсиране на високите цени на електроенергията.

Представители на ДБ посочиха, че приемането на страната ни в Шенген също беше посочено като ключово, като уточниха, че трябва това да се случи през октомври. Те изтъкнаха, че загубите и пропуснатите ползи за икономиката ни от това възлизат на над 500 млн. лв. годишно.

Основен акцент по време на срещата беше поставен и върху приемането на 17-те законопроекта, необходими за изпълнението на националния План за възстановяване и устойчивост. Без тях страната ни рискува да не получи следващите три транша от безвъзмездни средства по него.

Радев хвали служебния кабинет за ниските цени на газа и падащата инфлация пред зам.-шефа на ЕК

Радев хвали служебния кабинет за ниските цени на газа и падащата инфлация пред зам.-шефа на ЕК

Домбровскис се надява влизането ни в Еврозоната да не се отлага за твърде дълго време

По време на срещата единодушно беше заявено, че в приемането на Бюджет 2023 трябва да бъде заложен максимален дефицит от 3%. Според Мартин Димитров от Демократична България данъчните ставки не трябва да бъдат увеличавани, но трябва да се положат допълнителни усилия за повишаване на събираемостта им.

Припомняме, че по-рано този месец министърът на финансите Росица Велкова обяви, че България няма да подаве искане за конвергентен доклад и че това отлага влизането в еврозона от 1 януари 2024 г. Няколко дни по-късно тя посочи, че страната ни може да се опита да приеме еврото от 1 юли 2024 г.

Президентът Румен Радев също критикува пропуснатата възможност за присъединяване към клуба на богатите, като заяви, че някои политици се опитват да вкарат България в еврозоната през задния вход.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който е на визита у нас посочи, че страната ни не е изпълнила част от Маастрихтските критерии, като посочи инфлацията като най-големия проблем. По думите му реалисстичната дата за присъединяване на еврозоната е 2025 г., тъй като няма практика това да се случва в средата на годината.

Донев се надява на смело НС, което да покрие критериите за влизане на България в еврозоната

Донев се надява на смело НС, което да покрие критериите за влизане на България в еврозоната

Единствено инфлацията ни спъва за еврозоната