По време на  Европейски съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов е ангажирал председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за съдействие по изясняване на нещата с финансовата дисциплина на България.

Българският премиер е заявил, цитиран от БНР, че е разговарял с председателя на ЕК по темата и конкретно за предстоящата в понеделник среща на финансовия министър Симеон Дянков с Оли Рен.

Жозе Барозу се е ангажирал да проследи лично резултатите от тази среща, за да може да се изчистят всички детайли, и както Борисов е отбелязал „да не ни бъдат създавани такива проблеми от страна на ЕК."

Без да разкрива подробности, премиерът е допълнил, че е обсъждал този въпрос и с германския канцлер Ангела Меркел.

Иначе, стана ясно, че България няма притеснения около приетите днес от Европейския съвет решения за по-строг контрол на националните бюджети и за представяне на бюджетните планове в Брюксел.

Борисов е допълнил, че дори е готов да предложи специално законодателство, което както в Германия да налага вътрешни спирачки пред увеличаването на бюджетния дълг и дефицита.

Що се отнася до санкциите за страните, които нарушават бюджетната дисциплина, премиерът е изразил сигурност, че те няма да са крайни, защото липсва консенсус за отнемане на правото на глас на неизрядните държави, и защото, по думите му, едва ли ще се стигне и до орязване на пари от еврофондовете.

Премиерът е допълнил, че това е един от най-трудните съвети, на които е присъствал, защото всички са говорели предимно за орязване на бюджетни разходи, намаляване на пенсии и неизбежни тежки реформи.