Депутатите от БСП са внесли в Народното събрание закон проект за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които искат да увеличат данъчната преференция, ползвана от родителите за всяко дете до 18 години, на 6 000 лева годишно. За момента законът дава такъв вид преференции от 200 лева годишно за едно дете, 400 лева за две деца и 600 лева за три деца, ненавършили пълнолетие.

Промените, предлагани от БСП, предвиждат облекчението да е под формата на намаляване на данъчната основа, върху която се начисляват данъци. Тя се формира от сбора на всички облагаеми доходи на гражданите след приспадане на направените от данъкоплатеца задължителни осигурителни вноски. Така например, ако родител с две деца до 18 години има годишна данъчна основа от 24 000 лева (2 000 лева на месец), след облекченията за децата, върху нея той плаща годишен данък от 2 360 лева (намаление на данъка от 140 лева).

Ако предложенията на БСП бъдат приети, данъчната основа от 24 000 лева годишно за родител с две деца ще се свие на 12 000 лева и дължимият по нея годишен данък ще падне до 1 200 лева. Така облекчението ще е 1 200 лева, а не 140 лева от данъка, който за същия облагаем доход би дължал един бездетен човек.

БСП настоява за истинска политика за бедността, неравенството и демографията
Обновена

БСП настоява за истинска политика за бедността, неравенството и демографията

Нинова негодува, че инфлацията расте, а 2 млн. души са на прага на бедността

Предложенията на БСП премахват ограниченията за броя деца, за които ще се ползва това данъчно облекчение. На него ще имат право многодетни семейства - с повече от три деца, стига да имат легално декларирани доходи, с които да ги издържат. Този детайл веднага изключва от обхвата на облекченията лица, с недекларирани доходи или с липса на достатъчни такива. В същия момент включва в обхвата на облекченията средно заможните и богати семейства, като целта е именно при тях да се стимулира раждаемостта.

Тук важната подробност е, че както и до сега не става дума за даване на пари от бюджета на гражданите, а за преотстъпване на гражданите на средства, които те вече са изработили, спечелили и биха внесли в бюджета, ако имат по-малко деца или въобще нямат такива.

Проучването, което от БСП са направили, е, че от предложените облекчения ще се възползват 755 946 семейства, от които 478 550 - с едно дете, 239 880 - с две деца и 27 068 - с три деца и 10 488 - с четири и повече непълнолетни деца.

Ефектът за бюджета от приемането на предложените промени ще е намаляване на приходите с 648 млн. лева.

От БСП обаче смятат, че ако се отчетат доходите по критерии като региони, безработица, семейства с ниски доходи и тези, които не работят реално, то намаляване на приходите за хазната ще е между 200 млн. и 300 млн. лева годишно - сума, която според депутатите от левицата спокойно може да бъде поета от сегашните бюджетни излишъци.

България е в топ 20 в класация на УНИЦЕФ за най-добри страни за семейства с деца

България е в топ 20 в класация на УНИЦЕФ за най-добри страни за семейства с деца

Великобритания, Кипър, Гърция и Швейцария са най-лошите места в развития свят, за отглеждане на деца