Българската търговско-промишлена камара се стреми към подобряване на диалога между бизнеса и финансовите институции чрез платформи и съвети за инвестиции, които да подпомагат малките и средни предприятия.
С тези думи зам.-председателят на БТПП Георги Стоев откри конференция, посветена на нова инициатива на Общинския гаранционен фонд, който съвместно с Програма "Европа" насърчава младите и стартиращи иновативни предприемачи. На конференцията присъства и председателят на съвета за инвестиции към БТПП Владимир Томов.

На форума в БТПП беше представен иновативния проект Акселератор Стартъп София. Той обединява усилията на Общинския гаранционен фонд, агенцията, както и на Програма Европа.

Председателят на постоянната комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество в Столичния общински съвет Ирина Йорданова обясни, че подкрепата на младите предприемачи не би била така полезна без сътрудничеството на бизнеса със Столична община.

"Подлагаме на обсъждане проекта за бюджет на Столична община първо на вниманието на бизнеса", допълни тя. Затова по думите й се провеждат срещи с работодателските организации.

Още на един първоначален етап може да се чуе мнението на бизнеса, за да се съобразят становищата и вижданията за това как София може да поддържа колкото се може по-добра бизнес среда.

Общинският гаранционен фонд е основният финансов инструмент в подкрепа на малките и средни предприятия и Столичната общинска агенция за приватизации и инвестиции е посредник с по-големия бизнес, изтъкна Йорданова. Тя подчерта, че и двете институции са станали пълноправни членове на Съвета за инвестиции към БТПП.

Николай Ценков от Национална компания Индустриални зони обясни, че над 120 млн. лева кредити от Общинския гаранционен фонд са усвоени, като са подпомогнати 650 малки предприятия. По думите му в страната малките и средни предприятия формират 98% от бизнеса.

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Евродепутатът Искра Михайлова обясни, че това се дължи на активността

Освен обезпечителна, Гаранционният фонд има и компенсаторна функция, но това е неблагоприятен вариант за двете страни, уточни той. С фонда могат да бъдат гарантирани 50% от сумата, като условията са фирмата да има регистрация в София или дейността на предприятието да е базирана в столицата.

Целта на новия инструмент Акселератор Стартъп София е да работи с предприемач или стартираща фирма за период от 3 до 5 месеца и да ги подготви за представяне през следващ етап за финансиране от банки и стратегически инвеститори.

С европари подпомагаме 400 малки и средни предприятия у нас

С европари подпомагаме 400 малки и средни предприятия у нас

Подобряват условията на труд