Националната приходна агенция (НАП) променя подхода за контрол с търговията с плодове и зеленчуци, съобщи ведомството.

Това става след като част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата. Инспекторите ще контролират и санкционират нелегалната търговия и извън границата на стоковите борси, съвместно с органите на МВР.

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол, стана ясно след като данъчните провериха над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци.

Данъчните затягат контрола на борсите за плодове и зеленчуци

Данъчните затягат контрола на борсите за плодове и зеленчуци

Ще се извършват денонощни проверки

Преди около три седмици данъчните съвместно с МВР започнаха денонощни наблюдения на 13-те най-големи тържища в страната, но търговците са изнесли част от търговията си в околностите с цел избягване на проверките.

Към момента на входа и изхода на тържищата са организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи, допълват от НАП.