Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите.

Предложението за добавките е на второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Вносители са Деница Сачева и Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от ДПС. Още при обявяването на предложението започна наддаването - с свои излязоха и от "Възраждане" и от БСП.

Обсъжданото в пленарна зала предвижда пенсионерите под прага на бедност да получат великденска добавка. Първоначалният вариант на внесените промени от ГЕРБ и ДПС предвиждаше пенсионерите, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 75 лв. еднократна помощ. На второ четене в бюджетна комисия обаче сумата набъбна и бе гласувано тези пенсионери да получат вече 100 лв. Малко над 530 000 пенсионери ще бъдат подпомогнати за Великденските празници. Общият размер на предвидената сума е 40 000 000 лв., като средствата ще бъдат за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година.

От името на ПП-ДБ Искрен Митев заяви, че формацията няма да участва кой е по-щедър за великденските празници.

Логично по време на дебати що се касае за великденски добавки, първи думата взеха от парламентарната група на "БСП за България".

Депутатите изчисляват цената на усмивката на пенсионерите
Обновена

Депутатите изчисляват цената на усмивката на пенсионерите

Предложението на ГЕРБ мина през пленарна зала

Лидерът на БСП Корнелия Нинова запита ПП-ДБ как през 2022 г. (когато БСП бе част от четворната коалиция в правителството на Кирил Петков) в най-голямата криза, в началото на войната в Украйна, постковид ситуация да се осигурят великденски добавки за всички пенсионери, а сега не може? БСП доказа, че когато е част от властта си държи на думата, посочи Нинова.

"Великденски добавки нямаше да има, ако не предстояха извънредни парламентарни избори", смята и депутатът Георги Гьоков.

Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха

Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха

Задават се избори и парламентарните партии не закъсняха с предложенията си за финансови подаяния към електората - разбира се - пенсионерите са първи

Георги Гьоков напомни, че предложението на БСП всички пенсионери до линията на бедност от 526 лв. да получат 100 лева, а останалите - тези, които са с по-високи пенсии - 50 лева. Предложението обаче не минало. На фона на ниските пенсии коледни и великденски добавки трябва да има - по-големи към малките пенсии и по-ниски към по-голените пенсии, настоя Гьоков. Това би било по-справедливо и да не се прилагат безсмислени критерии. Не би било и затруднения за бюджета и е отговорно не само към пенсионерите, но и към пенсионната система - предложението си Гьоков изчислява на 85 - 90 млн. лв.

Гласувано: По 100 лв. ще получат пенсионерите с пенсия до 526 лв.

Депутатът от ДПС Севим Али заяви, че великденската добавка няма нищо общо с приноса на пенсионерите към българската пенсионна система. Той призова ПП-ДБ да не плашат хората, че по този начин - с великденските добавки се застрашава осъвременяването на пенсиите, независимо дали са под линията на бедност или не. Добавките са акт за достойно посрещане на един от най-големите християнски празници - Великден, посочи Севим Али.

ДПС призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението в интерес на най-уязвимите групи, които получават доходи под линията на бедност. И отчете като положително възстановената традиция за коледни и великденски добавки, макар и само за една част от българските пенсионери.

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Великденски добавки или увеличение на пенсиите?

Асен Василев: Защо делим пенсионерите?

В дебата доскорошните партньори от некоалицията - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, се скараха за модела на джипката и политиките на вече бившите финансови министъри Асен Василев и Владислав Горанов.

Марин Маринов от ГЕРБ се почувства засегнат от изказвания от модела на джипката и призова от трибуната да не се засяга тази тема. Искрен Митев заяви, че моделът на джипката е довел пенсионерите да живеят бедно. Говорим си за пудели и джипки, но никой не вижда слона в стаята - в случая пленарната зала, заяде се Митев с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Явор Божанков от ПП-ДБ добави, че държавният бюджет е приет и разчетен при строги норми - бюджетът в момента преди избори пада жертва на най-различни популистки предложения и обрича пенсионерите да нямат увеличение на пенсиите до 580 лв.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС уточни, че на бюджетна комисия от НОИ представили справка, която показала, че има преизпълнение по бюджета на държавното обществено осигуряване. Бюджетът на ДОО е извън държавния бюджет и оценката трябва да бъде направена разделно - губят се малко над 2 млрд. лв. Трябва да се знае, че има проблем с държавния бюджет и той е свързан с увеличената контрабанда, посочи Вълчев. Според него единственият популист е бившия финансов министър Асен Василев, а не предлагащите великденски добавки за пенсионерите.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ смята, че ГЕРБ-СДС правят поредните си внушения от парламентарната трибуна. Той призова Красимир Вълчев да коментира политиката на бившия финансов министър Владислав Горанов и защо е в списъка със санкционирани по глобалния закон "Магнитски". Ниска минимална работна заплата и ниска пенсия бе политиката на доходите по време на управлението на ГЕРБ, посочи Иванов.

Красимир Вълчев репликира Мирослав Иванов от ПП-ДБ не знае защо точно Горанов да е в списък "Магнитски", но е водил правилна бюджетна политика. Сега в момента се плаща цената на измамническата бюджетна политика на Асен Василев, добави Вълчев.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев с процедурно предложение за прекратяване на дебатите относно великденските добавки. Причината - Цонев чул разумните и неразумните предложения, както и заиграване с популизма.

Така след близо два часа дебати депутатите приеха да има великденски добавки за пенсионерите за Великден, но не за всички. Добавки в размер на 100 лв. ще получат пенсионерите, които получат пенсия до линията на бедност - 526 лв.

НОИ дава великденските добавки преди празниците

НОИ дава великденските добавки преди празниците

Пенсионерите под линията на бедност ще получат по 100 лева

БСП останаха недоволни от решението само най-бедните пенсионери да получат великденска добавка. На брифинг лидерът на червените Корнелия Нинова определи решението за великденските добавки като половинчато и несправедливо. Възрастните хора имат нужда от подкрепа по време на светлите християнски празници, изтъкна Нинова.

Ощетяват се около 1,5 милион пенсионери, а трябва да се използват всякакви начини да бъдат компенсирани, категорична бе тя.  За левите политиката за повишаване на доходите на пенсионерите е последователна. Неразбираемо е поведението на ПП, смята тя. Дори и да се дадат добавки, може да се запази финансовата стабилност, убедени са от БСП.

ПП-ДБ: Това са предизборни, а не великденски добавки

ПП-ДБ: Това са предизборни, а не великденски добавки

Старите времена се опитват да се върнат, предупреди Кирил Петков