Министерство на енергетика е доволно от парите, които ще получи за следващата 2016-а година. Не така стоят обаче нещата при Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които настояват за увеличение на разрешените им разходи с още 2 млн. лева.

С бюджета за енергетика за предстоящата година се захванаха на съвместно заседание народните представители от парламентарната Комисия по енергетика и от комисията за регулиране на дейността на КЕВР.

За да представи бюджета пред депутатите лично дойде и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Заложеният бюджет предвижда една добра възможност за изпълняване на задачите на Министерство на енергетиката", се похвали енергийният министър. Тя се вгледа в числата и разкри, че заложените приходи за министерството за 2016-а година са 244 млн. лева, което е с 122 млн. лева повече от заложените приходи през настоящата 2015-а година.

Устойчиво и конкурентноспособно енергийно развитие, сигурна и ефективна енергетика, гарантиране на сигурността на доставките, са само част от задачите, които си постави министър Петкова и увери още веднъж: „С този бюджет Министерство на енергетиката ще съумее да изпълни задачите си".

Предвидената бюджетна рамка не позволява на КЕВР да изпълни своите възложени от закона правомощия", се оплака от своя страна обаче председателят на регулатора Иван Иванов.

Именно заради това енергийният регулатор ще поиска увеличение на предвидените пари за тях за следващата година. Като мотив за това желание Иванов посочи, че приходите, които КЕВР ще събере за държавния бюджет за 2016-а година, ще са в размер на 11,4 млн. лева, а разрешените им разходи са само 4,1 млн. лева.

„Това е почти 30% от приходите, които комисията събира", изчисли Иванов.

Той се оплака, че със заложените средства КЕВР няма да може да задържи експертния си потенциал и комисията да остане компетентна.

„Комисията има нужда от средства дори и за един основен ремонт на сградата ни, както и за въвеждане на електронно обслужване на клиенти", обясни още шефът на енергийния регулатор. „Заради това аз отправям енергичен апел към двете парламентарни комисии да съдействат и защитят искането ни признатите разходи на КЕВР да се увеличат до 6,2 млн. лева", поиска Иванов.

Задоволството на енергийния министър от предвидения бюджет за министерството учуди народните представители.

За първи път чувам такава институция, която да е доволна от бюджета", отбеляза депутатът от „БСП Лява България Таско Ерменков. Към думите му се присъедини и ДПС депутатът Рамадан Аталай, който също призна, че е изненадан от думите на министър Петкова.

„Това е възможният бюджет на фона на публичните финанси на държавата", се защити министърът на енергетиката.

Молбата на председателя на КЕВР за повече пари на комисията бе чута от всички парламентарно представени партии.

КЕВР на практика искат 50% от приходите да им се признаят за разходи", изчисли зам.-председателят на парламента и депутат от АБВ Кирил Цочев. Той посочи още, че дава положителна оценка на работата на регулатора от началото на мандата им и заради това прикани колегите си депутати също да подкрепят желанието на Иван Иванов.

Социалистът Таско Ерменков също обяви, че БСП ще е „за" отпускането на още пари на енергийния регулатор и попита как тогава да гласуват сега, когато подкрепят целия бюджет, но не и частта му за КЕВР.

„Нека сега да подкрепим бюджета и между първо и второ четене да направим промени по отношение на разходите на КЕВР", намери решение председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

В крайна сметка и двете парламентарни енергийни комисии приеха на първо четене проекта за държавен бюджет за 2016-а година.