Европа продължава хармонизирането на начините за плащане с прилагането на прякото автоматично удържане на потребителски сметки.

Въвеждането му ще бъде постепенен, тъй като някои страни, като Франция например, решиха да не го прилагат веднага, съобщи БНР.

С автоматично удържане на сметката клиентът дава разрешение на телефонния оператор, чиито услуги ползва, или пък на доставчика си на електроенергия да получат дължимата сума за направо от неговата банка.

Системата е широко използвана в Европа, но досега това ставаше единствено на национално равнище - и дума не можеше да става да се удържа автоматично сума за телефонна сметка във Франция по банкова сметка в Белгия или Германия.

Европейското автоматично удържане на пари по потребителски сметки ще промени това, като единственото условие е плащането да бъде в евро.

Този механизъм ще позволи плащанията да станат трансгранични и сметките да се издължават в евро от всяка европейска банкова сметка, независимо дали страната, в която тя е открита, е част от еврозоната или не.