Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи проверка на 6 от най-големите банки в България, информира Mediapool, позовавайки се на собствени източници.

Проверките са като част от процедурата за присъединяването на страната към Единния банков съюз на ЕС.

Очаква се на 10 ноември в страната да пристигнат одитори от Единния механизъм за преструктуриране. 

ЕЦБ: На сте готови за еврото

ЕЦБ: На сте готови за еврото

Съмнява се в стабилността на инфлацията

Според правилата на съюза единната банка упражнява надзор над първите три финансови институции по големина в отделните държави. Това са популярните още като системни банки. Този контрол се извършва чрез Единния надзорен механизъм.

ЕЦБ обаче има право да избере и други по-малки финансови институции, които да минат под надзора й.

В случая с България сигурно е, че първите три в списъка "УниКредит Булбанк", "Банка ДСК" и "Обединена българска банка" ще бъдат проверявани.

Към 31 август в групата на най-големите финансови институции по размер на активите у нас, според статистиката на БНБ, влизат още "Първа инвестиционна банка" и собственика на "Пощенска банка"- "Юробанк България". Вероятно е те също да бъдат включени в проверката на ЕЦБ.

Горанов стартира сътрудничеството с ЕЦБ

Горанов стартира сътрудничеството с ЕЦБ

Естественият изход от системата на паричен съвет е влизането в еврозоната

В края на юли месец Министерски съвет (МС) даде начало на процедурата по присъединяването на България към банковия съюз, който предхожда членството във валутния такъв.

Тогава бяха подадени необходимите документи в ЕЦБ и Европейската комисия под формата на искане за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Това предхожда кандидатурата за единния надзорен механизъм.

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Кабинетът прие план и мерки за влизането ни в чакалнята на Еврозоната

Седемте мерки трябва да са изпълнени до юни 2019 година

Според очакванията ЕЦБ трябва да бъде готова със своята оценка приблизително година след официалното подаване на кандидатурата.

При положителна такава се отваря вратата за влизането на страната ни в механизма ERM II, по-известен като "чакалнята" на Еврозоната. Той ще отнеме още поне две години.