Около 5 млрд. лева ще бъде годишният спад на приходите. Спадът в икономиката за тази година ще надхвърли 6%, колкото смята правителството и ще бъде 8% "или малко отгоре". Това прогнозира пред БНР Георги Кадиев - лидер на партия "Нормална държава" и бивш заместник-министър на финансите.

Според него изтегленият от правителството неотдавна заем е бил необходим. На мястото на финансовото министерство бих изтеглил и по-голям заем, каза Кадиев визирайки ниските лихвени нива.

Нинова предупреди: Борисов взе 30 млрд. лв заем за 10 години на власт

Нинова предупреди: Борисов взе 30 млрд. лв заем за 10 години на власт

Ананиев помоли соцводачът да излиза по-подготвена на трибуната

"По-добре ги дръж в джоба си за лоши времена, отколкото в момента, в който станат лошите времена, тогава ще е трудно вече да ги изтеглиш", коментира той.

Обяснението за изкупуването на дълг през 2023 година е "смешно и е лъжа", смята Кадиев, според когото "няма никаква логика в това" и е очевидно, че "ще го изхарчат до изборите".

Той се опасява, че настоящият кредит може да бъде изхарчен за проекти от типа на градинки, чешмички, както беше по царско време. "Или по финансиране на проекти на фирми, приближени до управляващите, или пък инфраструктурни проекти от типа на магистрали, където корупцията е огромна. За съжаление, голяма част от тези средства ще отидат за захранване на корупционната машина.".

Според Кадиев заемът е необходим. "Заемът не е нито успех, нито неуспех. Нивата, които бяха постигнати, на заема, са точно пазарните нива към дадения момент. България като държава с много нисък процент заеми спрямо брутния вътрешен продукт, стои добре пазарно. Факт е, че взехме заем на доста по-ниско ниво, отколкото Румъния", коментира бившият зам.-финансов министър.

Той смята, че сегашното правителство няма да успее да ограничи корупцията, защото тя е проникнала на ниските и средните нива в администрацията.

Българската банка за развитие (ББР), макар и създадена за малкия и средния бизнес, отдавна избяга от това и се превърна в присъдружна банка на управляващите, откъдето те да правят техните схеми, допълни Кадиев.

Заемът от 511 млн. евро по програмата SURE може да е със срок до 15 години

Заемът от 511 млн. евро по програмата SURE може да е със срок до 15 години

Нямаме антикризисни мерки, базирани на национално финансиране

Според него протестът трябва да продължи, защото "не е просто отдушник и някаква веселба да отидем там да се скараме на правителството". Георги Кадиев смята, че протестът е постигнал успех в това властта да започне малко повече да се самоконтролира.