Големите вериги генерират 29,7% от общите приходи в търговията на дребно в България през 2021 г. За тях работят 20,9% от заетите лица в сектора. Това сочат данните от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) по публично обявените през миналата календарна година данни от компаниите, изготвен по поръчка на Сдружението за модерна търговия. Цялостното въздействие на търговските вериги върху икономика на страната за 2021 г. възлиза на над 9.8 млрд. лева.

Докладът на ИПИ отчита добавената стойност от дейността на компаниите за модерната търговия или т.нар. ритейлъри (големите търговски вериги - б.р.) у нас и допълнителните ефекти по веригата на доставките и свързаните отрасли.

Според анализа средният доход на наетите в модерната търговия е с 63% по-висок от средния за търговията на дребно като цяло заради по-високата производителност и ефективност на големите вериги.

Шефът на Billa България: Таванът на надценката за едни стоки вдига цените на други

Шефът на Billa България: Таванът на надценката за едни стоки вдига цените на други

Правителството решава проблеми, като ги създава другаде

"Данните от доклада ясно илюстрират важната роля, която модерната търговия има в сектора, приноса към българските производители, работните места и цялостната добавената стойност към българската икономика", коментира главният икономист в ИПИ Лъчезар Богданов. По думите му условно-дефинираният сектор "Модерна търговия" обхваща 79 отделни търговски дружества, които формират дейността на 67 отделни вериги от търговски обекти, всяка от които оперира под общ търговски бранд.

Принос към българските производители

Над 2,85 млрд. лева от разходите през 2021 г. на хранителните вериги са насочени към български доставчици. Ннай-съществена е частта от разходите за доставки на месо и месни изделия (над 710 млн. лева), както и на мляко, млечни продукти и яйца (над 460 млн. лева). Следват алкохолните напитки (над 390 млн. лева) и разнообразни преработени храни (над 370 млн. лева). По 200-250 млн. лв. са разходите за доставки от българските производители във всяка от следните категории: плодове и зеленчуци; хляб и хлебни изделия; безалкохолни напитки; захар и захарни изделия.

Според доклада дейността на българските производители на хранителни и нехранителни стоки, които доставят стоки на търговските вериги, генерира допълнителен ефект в икономиката на страната в размер на близо 2,6 млрд. лева от увеличени приходи на свързани предприятия и отрасли.

Снимка 617545

Източник: Сдружение за модерна търговия/Институт за пазарна икономика

Човешки ресурси и възнаграждения

През 2021 г. средната брутна месечна заплата на наетите в сектор "Търговия на дребно" е 1 036 лв., а възнагражденията в компаниите от модерната търговия са средно 1 690 лв., или с 63% по-високи. Докладър отчита също, че производителността на труда в големите вериги е около 4-5 пъти по-висока от тази в микропредприятията в сектора.

Данните показват още, че наетите лица в ритейлърите се увеличават от 41 800 души през 2018 г. до 43 300 през 2021 г., като делът им се повишава до 20,9% от всички наети в търговията на дребно, а нетните им възнаграждения достигат общо 707 млн. лева.

Ръст на промишлеността с 2.3% през април отчита НСИ

Ръст на промишлеността с 2.3% през април отчита НСИ

Лек спад има в сферита на строителството и услугите

Добавена стойност към икономиката

Прекият принос към националната икономика на компаниите в модерната търговия според ИПИ достига близо 5,9 млрд. лева. Той е в резултат от близо 4,8 млрд. лв. за доставки на стоки и услуги от български предприятия, близо 400 млн. лв. инвестиции и над 700 млн. лева за заплати. Устойчивият ръст на приноса на сектора е обвързан с инвестициите и модернизирането на всички форми на търговия на дребно и покачването на производителността на труда, показва аналисът.

Отчитат се и близо 4 млрд. лева принос на модерната търговия от вторичните ефекти по веригата на стойността в свързаните отрасли, инвестиционният процес и потреблението на наетите. Така общо създаденото търсене в българската икономика от дейността на компаниите в модерната търговия достига до почти 9,8 млрд. лева.