Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на финансите Владислав Горанов проведоха среща в Съдебната палата, на която обсъдиха средствата, предвидени за съдебната власт в Държавния бюджет за 2019 година.

Поводът за срещата е декларация от администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) и от администрацията на Прокуратурата на Р. България относно предлаганите в проекта на Бюджет 2019 г. промени във финансирането на съдебната власт.

Горанов към Радев: Неоснователно е искането да разпределим излишъка

Горанов към Радев: Неоснователно е искането да разпределим излишъка

Проектобюджетът за 2019 г. се приема на 29 октомври в МС

Декларацията от администрацията на ВСС и прокуратурата беше разпространена в четвъртък, 25 октомври. Недоволството на служителите в администрациите на ВСС и прокуратурата е породено от предвидените в бюджета намаления на бюджета на съдебната власт за следващата година, с което Министерството на финансите погазвало независимостта на съдебната власт.

Според проекта на финансовото министерство парите за 2019 година за съдебната власт са 550 милиона - при поискани от ВСС 653 милиона. Предлага се и промяна в Закона за съдебната власт, с която съдебните служители да получават пари за дрехи в размер най-много до 450 лв., вместо до две средни месечни заплати.

Според позицията предлаганите в Бюджет 2019 г. промени грубо погазват основната конституционна норма за независимостта на съдебната власт, в момент на разколебано обществено доверие към правосъдната ни система.

В тази връзка Цацаров и Горанов са обсъдили възможността за промени.

От своя страната Горанов е изразил готовност за частично сближаване на позициите по отношение на предвидените средства за осигуряване на разходите на органите на съдебната власт. Той е заявил, че ще представи на предстоящото заседание на правителството актуализирани параметри на бюджета за 2019 г., различни от предложените от МС в проекта. Актуализираните параметри щели да бъдат по-близки до тези, които искат магистратите.

Двамата са обсъдили и парите за облекло на магистратите. Относно това финансовият министър е посочи, че възприема аргументите на служителите в администрациите на ВСС и прокуратурата. Горанов е обещал, че такива промени в бюджета няма да се извършват.