Консорциум "Витоша", който е един от кандидатите за концесия на летище София, предлага в офертата си да построи и изцяло нов национален стадион. Консорциумът информира за това в официално прессъобщение.

Според съобщението консорциумът, който се състои от британската компания Manchester Airports Group и нейният китайски партньор Beijing Construction Engineering Group, е включил в офертата си до Министерство на транспорта предложение за изграждане на нов стадион.

Здравков се чуди къде да разположи Национален стадион

Здравков се чуди къде да разположи Национален стадион

Съоръжението трябва да отговаря на условията на УЕФА

"Стадионът е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро", пишат от консорциума. Посочва се и че инвестицията ще бъде извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро.

Така цялостното предложение за инвестиции надвишава 2 милиарда евро.

Идеята на компанията е да създаде цялостен "летищен град", който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения.

Красен Кралев има амбицията за 4 нови стадиона

Красен Кралев има амбицията за 4 нови стадиона

Това е едно от условията за кандидатстване за световното по футбол през 2030 г.

Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали.

Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година.

Припомняме, че на 9 май бяха отворени офертите за 35-годишна концесия на летище София. От тях стана ясно, че най-добрата към този момент е на консорциум "Еърпорт Де Пари" на френската Aeroports de Paris и турската Tav Havalimanlari Holding.

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"
Обновена

Допуснаха всичките пет кандидати за концесията на летище "София"

Победителят ще получи летището за срок от 35 години