Главният архитект на София Здравко Здравков все още не знае къде да бъде разположен Националният стадион. Това стана ясно днес от думите му по повод предложението на Министерство на младежта и спорта Националният стадион "Васил Левски" да бъде преместен.

Пред журналисти той обясни, че в момента се коментира разполагането на подобен тип съоръжение, което да отговаря на европейските норми.

Разгледахме два варианта с министър Кралев, допълни Здравков. Едното предложение е свързано с терени на Министерството на отбраната, както и са обсъждани варианти за реконструкция на съществуващите стадиони като стадион "Славия". Възможни са предложения от страна на частни инвеститори.

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

Нов стадион в Борисовата градина няма да има според арх. Здравков

До момента не е внесен никакъв проект

Има и общински терени в район "Връбница", но те са отдалечени от метрото. Все още не е определен нов терен за разполагане на националния стадион. По думите на Здравков обаче съоръжението трябва да отговоря на условията на УЕФА.

Трябва да направим стадион, който да осигурява основни изисквания за стандарт и достъп, ако искаме да участваме на европейски и световни първенства, уточни той. Планът на Борисовата градина е подложен на обществено обсъждане. Този план е изключителен терен за гражданите и собствениците, които имат имоти в обхвата на плана, коментира Здравков.

Очакваме решението на съда по казуса със "Златен век", каза още главният архитект. След като приключи делото, ще се прецени какво ще стане с останалите 17 етажа. Здравков отказа да коментира представеното становище, защото по думите му той не е тълкувателен или правораздавателен орган. Здравков отхвърли своето становище, че разрешителното за строеж на небостъргача на улица "Златен рог" е валидно до 2020 година. "Имам глава на раменете и какво мисля, аз съм го изказал неколкократно", добави той.

Главният архитект Здравков сваля климатиците на Борисов и Радев

Главният архитект Здравков сваля климатиците на Борисов и Радев

Сградите на президентството и МС трябва да се пригодят към новия стандарт