Това, което каза Борисов, е отчасти вярно и отчасти невярно. Това коментира икономистът Владимир Каролев за изказването на премиера по повод международната рейтингова агенция Fitch, която повиши перспективата от стабилна на положителна пред дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Припомняме, че през уикенда Борисов отново избра да се похвали с оценката на международната рейтингова агенция с включване на живо във фейсбук от провинцията. Тогава и премиерът предупреди, че резултатът от изборите и несигурността на политическо ниво в страната може и да влоши положителната перспектива на България.

Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония, изтъкна Борисов

Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония, изтъкна Борисов

Повод за думите му е повишеният кредитен рейтинг на България

Наистина финансовото състояние на държавата е добро, но това е благодарение на валутния борд и Борисов няма никаква заслуга, отговори Каролев в студиото на БиТиВи. Икономистът уточни, че в икономическата история на страната ни има две положителни събития - въвеждането на валутния борд и на плоския данък, но и за двете настоящия премиер и ГЕРБ нямат никаква заслуга.

Каролев обясни, че в основните показатели, които всички кредитни агенции разглеждат, са свързани с ръста на икономиката и финансовото състояние на държавата. В изследването ни сравняват с по-слабо развитите страни. Все пак трябва да се признае и че ограниченията, свързани с пандемията у нас, са били от най-хлабавите и това се отразява сравнително добре на състоянието на икономиката.

В доклада на Fitch се казва, че не очакват политическа нестабилност, пише че има вероятност за правителството на малцинството, но не очакват това да доведе до проблеми, обясни Каролев и подчерта, че най-вероятно, ако не сме били във валутен борд, досега печатницата за пари да е била пусната отдавна в действие. В този смисъл ГЕРБ не правят големи пакости в икономиката - къде заради борда, къде защото не искат.

"Но не знам с какво се хвали, като по време на НДСВ кредитният ни рейтинг се повиши 17 пъти, а сега дори не се повишава рейтингът, а перспективата."

Към премиера, Каролев се обърна: "Бих му казал, дори и да ми се разсърди: "Посмали малко".

Борисов, според Каролев, е прав обаче с думите, че ако в едно правителство дойде някой, който иска да прави национализация, да утрои пенсиите, тогава е възможно да има понижение на рейтинга. "Ако някои от големите популисти се съберат и спечелят изборите, това носи политически риск, предупреди той. Каролев, който обаче е оптимист, че тези популисти няма да съберат 4% и да минат границата за парламента.

Необслужваните вземания на дружествата за бързи кредити нарастват с 57.9%

Необслужваните вземания на дружествата за бързи кредити нарастват с 57.9%

За една година те са се увеличили с 57.9%