Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) счита, че бизнесменът Иво Прокопиев има незаконно придобито имущество. Това е заключението от направена проверка, която установява несъответствие при приходите и разходите на Прокопиев като физическо лице от 14 млн. лв.

Данни от проверката на КОНПИ бяха изнесени на пресконференция в БТА, на която освен шефа на комисията Пламен Георгиев, присъстваха и инспектори.

Незаконното имущество, според тази проверка възлиза на 199 млн. и 500 хиляди лева. В тази сума влизат и парите от продажбата на Каолин - 150 милиона, тъй като комисията счита приватизацията на компанията за незаконна.

Решението на КОНПИ за мотивирано искане за налагане на запор е взето с мнозинство от 4 гласа и един гласувал против - Лиляна Терзиева. Пламен Георгиев изрично посочи, че госпожа Терзиева е член на комисията от квотата на президента, назначена по времето на Росен Плевнелиев.

Запорът на имуществото е наложен през Бургаският окръжен съд, тъй като по закон там е внесено искане заради запор на имот в Созопол от 32% идеални части.

80% от българите искат разследване на приватизацията

80% от българите искат разследване на приватизацията

Корупцията е основен проблем за българите

Периодът на проверката е 10 години, като тя е започнала през януари тази година. Анализирана е банкова информация за движение по сметките на Прокопиев и членовете на неговото семейство.

Ответници по бъдещия иск за отнемане ще са Иво Прокопиев, Галя Прокопиева, Алфа финанс холдинг, Соларпро холдинг, Алфа енерджи холдинг и фондация "Граждански медии".

Председателят на КОНПИ уточни, че относно Икономедия искането е за запор на 13,5% от акциите на един от мажоритарните собственици и не става дума за атака срещу медии.

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Сделката за EVN е одобрена от КФН и Агенцията по приватизация, отсече Прокопиев

Бизнесменът подкрепя „Да, България”, но не участва в нея

Основната част от проблемите пари са от продажбата на "Каолин". Въпреки, че от приватизацията на "Каолин" са минали над 10 години, КОНПИ не работи според НК и дейността й не се влияе от давността на сделката. Според комисията доходът на Прокопиев от дружеството след приватизацията не съответства на декларирания в разгледани от тях документи.

КОНПИ счита парите от продажбата на Каолин за незаконно придобити, тъй като такова според тях има нередности при приватизацията на дружеството през 1999 година. Пламен Георгиев изрично посочи, че самата приватизация е извършена, като братът на господин Прокопиев е станал член на РМД-то само месец и два дни преди извършване на сделката, а на самите работници не са информирани за реалните им права, че биха могли участват в приватизацията, както обясни инспектор Катя Бързачка. Освен това Георгиев посочи, че "Каолин" е продаден на много по-ниска от реалната му цена. По думите на Георгиев само две години преди сделката оценката на "Каолин" е била за 20 милиона, а при приватизацията сделката е била за 2 милиона, платена с комппенсаторки.

Съдът върна на прокуратурата обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев
Обновена

Съдът върна на прокуратурата обвинението срещу Трайков, Дянков и Прокопиев

За отстраняване на съществени нарушения

Констатацията на инспекторите е противна на становището на Агенцията по приватизация, защото според тях, самата агенция участва в сделката. Освен това Пламен Георгиев обори и твърдения на отсрещната страна, че по отношение на сделката има решения на съда, като обясни, че съдът не е стигнал изобщо до разглеждане по същество на случая.

Шефът на КОНПИ се оплака от изтичане на информация по време на свръхсекретната проверка, която комисията осъществявала. По сумите на Георгиев обаче комисията няма капацитета да направи проверка и да стигне до "къртицата" в редиците си, като това е работа и в омпетенциите на ДАНС.

Пламен Георгиев се оплака и от безпрецедентен натиск от страна на медиите на бизнесмена Прокопиев - нещо, което се случва за първи път от съществуването на комисията. Паралелно с това Георгиев отрече върху него да е упражняват какъвто и да е било натиск или давление, за да се извърши проверката. Шефът на КОНПИ настоя и че никой от неговите колеги не се е оплакал от това.

Пламен Георгиев няколко пъти посочи изрично, че проверката на комисията не засяга самата сделка на приватизацията на "Каолин" и по тази линия не можело да се правят сравнения с други изнесени в публичното пространство съмнителни приватизационни сделки. Освен това Георгиев обясни, че проверката и мотивираното искане се осъществяват по правомощията на т.нар. гражданска конфискация, а не по наказателно преследване.

Освен от медиен натиск от КОНПИ обясниха и че изненадващо по средата на секретната проверка са получили и писмо от господин Прокопиев, в което той давал обяснение за една част от движението на парите. По думите на Георгиев Иво Прокопиев се е опитвал да влезе в контакт с тях.

Георгиев посочи и че бизнесменът се е опитал да промени регистрация на свои дружества в Кипър.

20 минути по-късно на същото място - в БТА - лично Иво Прокопиев даде пресконференция, на която категорично отрече да има такива дружества и да е правил някакъв опит да сменя собственост. Прокопиев заяви и че от момента, когато е започнала проверката нарочно е избягвал каквито и да е било сделки, именно за да може да по съдебен път да докаже истината.

"Това е атентат срещу правото на собственост на всички български граждани". Това е оценката на бизнесмена, който посочи и че нищо от това, което твърди КОНПИ, не е вярно.

Прокопиев заяви и че сделката за "Каолин" е законна и това вече е установено от три съдебни инстанции, включително и с присъда, влязла в сила през 2004 г. Той определи твърденията на служителите на КОНПИ като "дребни мошеничества", които целят да предизвикат стрес и смут в дейността на бизнеса и медиите.

Бареков с нов сигнал до прокуратурата срещу Прокопиев

Бареков с нов сигнал до прокуратурата срещу Прокопиев

Евродепутатът твърди, че е открил ДДС измама за 100 000 лв.

Повдигнатото му обвинение за ЕВН Прокопиев квалифицира именно като задействане на цялата система за натиск. По думите му то изхожда от негово изказване по време на Тристранния съвет за национално сътрудничество за нуждата от предприемане на антикризисни мерки. Съответно предложението за продажбата на държавните акции в ЕВН е било подкрепено и от работодателите, и от синдикатите като решение.

Бизнесменът не отговори на въпрос за теча на информация от КОНПИ, като заяви, че знае за проверката от медиите. Също така Иво Прокопиев каза, че не познава Лилиана Терзиева, членът на комисията изказал особено мнение по казуса.

В отговор на журналистически въпрос дали е информирал Бойко Борисов Прокопиев заяви, че познава премиера от дъги години и го е осведомил за проверката.

"Борисов обаче не успя или не пожела да се намеси и така стана съучастник в този произвол, тъй като председателят Пламен Георгиев е негова номинация" - каза бизнесменът и допълни, че по този начин Борисов носи и отговорност.

Кръгът от обвиняеми по сделката с ЕВН е изчерпан, скоро внасят обвинението

Кръгът от обвиняеми по сделката с ЕВН е изчерпан, скоро внасят обвинението

Прокуратурата счита, че ще постигне осъдителна присъда