Механизмът, който предлага правителството, за актуализиране на пенсиите от 1 октомври, е възможно най-добрият. Това заяви пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той обясни, че въпросният механизъм поставя акцента върху годините изслужено време - коефициентът във формулата за изчисление на пенсията, който досега беше 1,20, сега става 1,35.

Според него няма да има ощетени от това предложение.

Манолов посочи, че средствата в предлаганата корекция на бюджета ги е имало и досега, но проблемът е бил, че те не са в съответните разходни пера и по негови думи, за да се правят разходи, се правят счетоводни гимнастики.

Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери

Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери

Социалната пенсия за старост става 170 лева

Той бе каегоричен, ако тази корекция мине през Народното събрание, нещата ще станат по-лесни и ще си отидат по местата.

Заплахите за това как ще се счупи икономиката, не се случиха, подчерта Манолов и напомни, че ще става дума за последното тримесечие на годината.

"За три месеца едва ли може да се очакват някакви много тежки и съкрушителни трусове, които хем тези изчисления да ги пратят надалеч, хем резервите и буферите, които има около тях, да спрат да работят. Най-вероятно ще свърши работа и по стара традиция нещо ще остане", коментира той.

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

По-високи пенсии от октомври, вадят всички пенсионери от бедност

От 2022 г. редовен кабинет трябва да увеличи максималния осигурителен праг