Бюджетът не е антисоциален, след като в него са включени всички социални мерки, приети от последните два парламента. Това заяви финансистът Любомир Каримански в студиото на БНТ.

"Бюджетът не е антисоциален, няма как да е антисоциален при условие, че се приложиха всички законодателни промени в 47-ото и 48-ото НС, имаше достатъчно социални мерки и в двете НС, които са отразени в законодателната програма и на двата парламента, така че не може да се нарече антисоциален. Този бюджет отразява действителността," каза финансистът.

Каримански препоръча да се инвестира в производителността на труда и енергоемкостта на икономиката и обърна внимание, че страни, които ни се дават за пример са направили именно това. Според него няма как да продължи ситуацията, при която малка група от населението да издържа една много по-голяма група и това на фона на лошата демография.

КНСБ срещу бюджета, предлага буфери в данъците

КНСБ срещу бюджета, предлага буфери в данъците

Според Виолета Иванова само увеличението на данък печалба от 10 на 15% ще донесе приходи в бюджета в размер на 2,5 милиарда лева

"Тази година няма да има толкова висок икономически растеж, някои от еднократните фактори, които помагаха да се съберат повече приходи миналата година, сега ще бъдат по-слаби, все пак инфлацията помага на финансовия министър, като вдигате оборотите вдигате доходите и се събират повече данъци, ДДС и т.н. Сега ще има ръст, но по-малък, така че трябва да се мисли по-обрано", допълни Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Той предупреди, че трябва баланс между това държавата да си вземе дивидента от държавните компании и да използва тази печалба за инвестиции. Според него от военната индустрия например, която е натрупала големи печалби, може да се вземе по-голям процент от печалбата под формата на дивидент - до 70 процента, но не може към всички компании да се подхожда с един аршин. Също така, предупреди той, не може да не се инвестира в държавните компании. Част от печалбите трябва да отидат за нови машини, технологии и т.н.

Богданов описа и песимистичния сценарий, при който държавата не успее да си "върже финансите". Той предупреди, че ако ние не приемем по-мекия вариант сега, който ще се отрази по-малко на хората и бизнеса, то ако след две или три години дойде МВФ, той ще постави държавата на "ръчно управление" и така или иначе ще ореже социалните разходи.

Гълъб Донев не иска прилагателни към бюджета

Гълъб Донев не иска прилагателни към бюджета

Проектът за държавен бюджет е разработен по действащо законодателство, както в приходната, така и в разходната си част