Становището на социалното министерство по предложената 3-годишна бюджетна рамка в частта „политика по доходи" е отрицателно.

Социалният министър Тотю Младенов не е съгласен с колегата си финансов министър Симеон Дянков, че минималната заплата и пенсиите трябва да бъдат замразени.

Днес социалните партньори, синдикати, работодатели и представители на правителството ще разгледат в рамките на заседание на тристранния съвет предлаганата рамка, съобщи БНР.

От министерството на финансите предлагат до 2013 г. минималната заплата да се замрази на сегашните 240 лв.

Това ще означава категорично намаляване на доходите, обясни социалният министър Тотю Младенов и посочи, че в условията на криза, за да съхранят работни места, работодателите минават масово на минимални стандарти и това ще се отрази на най-бедните.

Симеон Дянков:
Плановете да се замразят минималната работна заплата и пенсиите за следващата година се мотивира от факта, че инфлацията е намаляла до такива нива и покупателната способност на населението през следващата година няма да се промени.
                               Още...

Ако минималната заплата догодина остане 240 лв., след облагането чисто тя е 190 лв. и ще се окаже под очаквания праг на бедност от 216 лв. Мярката е в противоречие на предизборните ангажименти на ГЕРБ за ръст на доходите, каза Младенов.

Социалното министерство категорично не подкрепя и друго предложение на финансовото ведомство - за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лв. минималният и максималният размер на обезщетението за безработица.
Тотю Младенов обясни, че министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

Зам.-министър Христина Митрева уточни, че догодина се предлага да се увеличат добавките за старост на хората над 75 години и вдовишките добавки да се увеличат на 25% за пенсията на починали съпруг, а до края на мандата това да бъде 35 или 40% като добавка.