Социалният министър Ивайло Калфин е категоричен, че в предложените промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) няма национализация.

"Горанов не шокира, Горанов сложи промени в КСО, където няма думичка за национализация. Мястото на тази дискусия е МФ, очаквам фондовете (частните осигурителни фондове - б.р.) да са инициативни, да кажат какво могат, какво не. Няма никаква национализация", повтори Калфин в студиото на bTV.

Според него местенето в общия пул на парите, които всеки работещ, роден след 1960 година внася за втората пенсия в частен пенсионен фонд не е национализация. "Там му се натрупват средствата по тази сметка, която по закон той трябва да получава парите си до живот", твърди Калфин.

Според него проблем на фондовете е, ако някой пенсионер живее по-дълго от парите, които са определили, че могат да му плащат. Може да се наложи да плащат сума, след като той е изчерпил парите по сметката си, каза социалният министър.

Всяко пенсионно дружество трябва да създава резервен фонд, заяви той и допълни, че има логика тази пенсия (от частния фонд - б.р.) да бъде унаследявана.

Всичко си е наред с втора и трета пенсия. Няма драма, според министъра. Той призна, че няма масово прехвърляне към НОИ на сметките от частните фондове.

Запитан дали реформата на вътрешния министър Румяна Бъчварова има алтернатива, той обясни, че всяка реформа има. Министър Бъчварова, както и другите институции, са задължени със закон да разграничат хората с тежък труд, обясни Калфин философията на исканите промени в Закона за МВР.

За предоставянето на субсидирана заетост социалният министър обясни, че имало огромен интерес, явили се 720 фирми, което е 15 пъти повече от местата. Информацията била вписвана в системата от 300 компютъра. Ресурсът на програмата бил значително увеличен. 4000 души ще бъдат наети за 1 година подпомогната заетост, ако работодателите поемат ангажимент за допълнителното им поддържане, каза Калфин.

На цитираните цифри за безработните, както и за броя на младежите, които нито учат, нито работят, както и за 750 хил. българи без средно образование, които водещата изчете, министър Калфин заяви, че са доста общи.

Той смята, че в страната над 3 млн. са заетите, регистрираните безработни - над 320 хил. души, а т.нар. демотивирани - хора без работа, които са нерегистрирани  са около 150 хил. Мнозина от тях са с много ниско образование, там е големият проблем, призна Калфин.