Община Ловеч е събрала с над 1 300 000 лева по-малко приходи от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година и ще изтегли кредит от около 2 милиона лева, за да покрие загубите си, предаде БНР.

Кметът Корнелия Маринова поясни, че постъпилите в общинската хазна приходи от имуществените данъци са със 17% по-малко:

Това на практика са близо 400 000 лева по-малко спрямо първите 4 месеца на миналата година. Неданъчните приходи на общината са намалели с над 900 000 лева, което е 31% от планираното, при над 42% през миналата година за този период.

"Не можем да генерираме примерно приходи от туризма, който за Ловеч е важен отрасъл. От друга страна имаме мерки, които сме предприели за облекчаване ситуацията на бизнеса", каза тя.

Бизнесът в Ловеч няма да плаща наем на общината по време на извънредното положение

Бизнесът в Ловеч няма да плаща наем на общината по време на извънредното положение

Общинските съветници гласуваха да се направи и отстъпка от 5 на сто за наемателите

Припомняме, че хората ползващи нежилищни общински имоти са освободени от наем до края на извънредното положение. Освободени от наем са ресторантите, културно-развлекателните обекти, спортните обекти и фитнес залите.

Не се предвижда съкращаване на служители от администрацията, но се обмисля на мястото на служители, които придобиват право за пенсиониране да не бъдат назначавани нови лица.

Предвижда се и актуализация на общинския бюджет.