Крачка напред към онлайн застраховането направиха депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика.

Те приеха на второ четене в новия Кодекс за застраховане възможността за сключване на застраховки само с едно кликване и то без електронен подпис. Идеята бе подкрепена единодушно от всички парламентарни групи.

Така вече гражданите ще могат да сключват задължителната застраховка за шофьорите "Гражданска отговорност", както и автокаско във виртуалното пространство. Важно уточнение е, че няма да има изискване за електронен подпис, тъй като това би било пречка пред голяма част от българите.

Плащането пък ще може да се извършва с дебитна или кредитна карта.
След онлайн застраховката самите застрахователи ще са задължени в срок да изпратят по куриер договора за застраховката и стикера за "Гражданска отговорност".

Припомняме, миналата седмица от ГЕРБ дадоха брифинг по темата, на който заявиха, че с онлайн застраховането ще падне цената на автокаското и "Гражданската отговорност" и така дори и с по-скъпа винетката, годишните разходи ще останат същите. Тогава от партията на Бойко Борисов изчислиха, че задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще поевтинее поне с 40 лева.

"Когато има застраховка онлайн, не би трябвало цената да е по-ниска. Цената би се запазила същата", заяви обаче пред журналисти председателят на Българската асоциация на застрахователните брокери Ивета Кунова.

Тя дори предупреди, че ще има оскъпяване на застраховката в случаите, в които потребителят разсрочва плащането. Тогава той ще трябва, след като е направил онлайн застраховка два, три или четири пъти да получава стикерите по куриер и съответно да заплати няколко пъти куриерските услуги.

Задължават пострадалите при катастрофа с претенция първо към застрахователя

Задължават пострадалите при катастрофа с претенция първо към застрахователя

Mромянаjd предизвика дебати по време на заседанието на комисията

"Не е вярно, че с онлайн застраховката цената ще падне с 40 лева", заключи Кунова и отрече твърдението, че с онлайн застраховането ще отпаднат застрахователните брокери, тъй като 30 хиляди души в България са застрахователни посредници. "Не би трябвало цената на "Гражданска отговорност" да поевтинее. Тя трябва да си остане същата или леко, постепенно да се качва", отсече още тя.

"Хората трябва да имат право на избор - искаш брокер, отиваш при брокер; искаш онлайн застраховка - правиш я", изтъкна народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той обобщи промяната, а именно - "сключване на онлайн застраховки и поетапно отпадане на стикерите". "Това може да стане след шест месеца или пък след година", предложи "реформаторът".

Като друг мотив за предложението той посочи, че така ще се развива конкуренцията в бранша. "Няма да изчезнат застрахователните брокери. Добрите брокери ще си ги има и ще успяват", убеден е Димитров.

"На този етап няма да отпаднат стикерите за "Гражданска отговорност"", уточни от своя страна и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той обясни, че причината е в това, че сега стикерът е гарант за сключена отговорност, но не за самия шофьор, а за Гаранционния фонд.

"Стикерът е като бандерола на акцизните стоки. Стикерите се печатат като ценни книжа от Гаранционния фонд. Със стикерите се удостоверява истинският срок на сключените застраховки "Гражданска отговорност"", обясниха от Комисията по финансов надзор (КФН).

Все пак Добрев загатна, че ще се върви в посока след година да отпаднат и стикерите. Тогава за това дали един шофьор има сключена застраховка, ще се разбира от таблетите на МВР.

Припомняме, в края на миналия месец застрахователи и неправителствени организации започнаха подписка срещу забраната за онлайн застраховането "Гражданска отговорност" и завишените правомощия на застрахователния надзор при Комисията за финансов надзор.