Вложителите в КТБ, чиито влогове не са гарантирани, искат откриване на наказателна процедура срещу България.

На пресконференция след двучасово събрание ръководителят на Асоциацията на пострадалите от КТБ Божидар Томалевски очерта действията, които организацията смята да предприеме, за да търси правата на своите членове.

От някои действия на политиците чувстваме, че трябва да търсим правосъдие в други географски ширини", обяви Томалевски, но изтъкна че вложителите ще направят още един опит да намерят справедливост в рамките на страната. Още утре те ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров затова, как точно правата им са нарушени.

Вложителите, които не са получили парите си, тъй като влоговете надвишават гаранционния максимум, ще организират и информационна кампания, с която да запознаят всички европейски институции за казуса КТБ.

Според Томалевски са нарушени редица европейски директиви и основни човешки права като правото на собственост.

В отговор на въпрос на news.bg Tомалевски се оплака, че асоциацията не може да изпълни желанието да наеме международно разследваща фирма, която да установи какви са били паричните потоци на изтеклите от КТБ крупни суми.

По думите му, макар вложителите също да са четвърти клас кредитори като Фонда за гарантиране на влогове, само фондът може да поиска да има такова разследване, а той не го прави. Така според вложителите те са дискриминирани за сметка на фонда.

Томалевски се закани, че ще заведе и дело за дискриминация както спрямо вложителите, така и спрямо служителите в банката.

Той обеща, че във вторник пред КТБ ощетените служители ще протестират на кафе.

Бившият евродепутат и лидер на НДСВ Антония Първанова пък определи случилото се с банката като грабеж, който е бил възможен единствено с участието на държавни институции. Тя обеща да сезира Цацаров за бездействията на БНБ, тъй като квесторите са били длъжни да приложат поредица оздравителни мерки, а досега нито една не е била приложена.