Изработването, обсъждането и приемането на законопроект за временен синдик на КТБ е в противоречие на конституцията на Република България.

Това твърдят от основния кационер "Бромак", които са изпратили сигнал до редица представители на институции в България, включително и разпространен до медиите.

Според сигнала с приемането на закон за временен синдик на КТБ при положение, че КТБ не е обявена в несъстоятелност от съда и понастоящем има висящо дело във ВАС, по което се оспорва отнемането на лиценза на КТБ (т.е. съгласно европейското и българското законодателство, КТБ е кредитна институция) се оказва пряко и неправомерно въздействие от страна на законодателната и изпълнителната власт спрямо съдебната власт.

Според сигнала така се оказва натиск по какъв начин да постанови окончателното си съдебно решение по спора за отнемането на лиценза на КТБ - да е бързо и да е в полза на българската държава, която има да си събира пари от КТБ.

А ако ВАС обяви за незаконосъобразно и на това основание отмени решението за отнемането на лиценза, какво ще стане тогава, ще могат ли да се върнат обратно действията и актовете на временния синдик, пред кого той ще е отговорен за тези си действия и до какъв размер и обхват ще е отговорността му?

В сигнал на Бромак се аргументират и с други законодателни положения. Сигналът е адресиран до председателя на НС Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, ръководителите на ПГ в Народното събрание, но и включително до Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство между половете, омбудсмана на България, управителя на БНБ Иван Искров и др.

Причината за сигнала и широкото му адресиране и обявяване е, за да се гарантира на българското общество, че законотворчеството на българското Народно Събрание е съобразено с и не противоречи на Конституцията на Република България и Правото на Европейския Съюз, пишат още от Бромак.

Искането им е да бъде взето под внимание становището им при обсъждане на законопроекта за временен синдик в КТБ; Въпросът за законопроекта да бъде поставен на широко обществено обсъждане, за да бъдат спазени императивни разпоредби на ЗНА.