Парламентът без спорове и почти единодушно създаде фигурата на "временен синдик", който ще влезе в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана възможно с приети промени в Закона за банковата несъстоятелност, които привлякоха вниманието и на премиера Бойко Борисов.

Припомняме, миналата седмица притеснен от разграбване на имуществото и активите на КТБ след отнетия й лиценз Борисов заръча на депутатите бързо да се обединят около общи предложения между първо и второ четене в Закона за банковата несъстоятелност и да ги приемат през настоящата седмица. Вчера в отворено писмо от "Бромак" предупредиха, че назначаването на временен синдик е в противоречие с конституцията.

Спираме разграбването на КТБ, доволен Борисов
Още...

За да изпълнят поставената задача на министър-председателя представители на всички парламентарни партии се събираха на няколко срещи във финансовото министерство, а вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси прие предложените изменения и даде "зелена" светлина на пленарна зала.

Временният синдик ще се назначава от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете, още с влизането му в банката ще се прекратят правомощията на квесторите там и ще работи до назначаване на постоянен синдик или може би синдици.

Новата фигура "временен синдик" ще има задачата да представлява съответната банка с отнетия лиценз, ще управлява текущите й дела, ще се старае да я опазва, да попълва имуществото й и да го управлява. Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да "издирва и уточнява имуществото на банката".

Временният синдик ще има правото и да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна, да завежда от нейно име дела и не на последно място да събира парични вземания на банката. В правомощията на временния синдик се включва и това по със съгласието или по предложение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване на активи.

Те ще могат от своя страна да препоръчват действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона. С това дадено право на временния синдик се отваря възможност за международен одит върху парите от КТБ и при бъдещи подобни случаи.

Важна подробност е това, че временният синдик ще се разпорежда с паричните средства на банката, включително със сумите по банковите сметки, по които банката тя е титуляр, ако това се налага във връзка с управлението и запазването на имуществото или извършването на други разноски.

Във връзка с притесненията на премиера за разграбване на КТБ след отнетия й лиценз депутатите са записали в приети промени и даването на право на въпросния временен синдик да преразгледа и да постави под съмнение вече направени разпоредителни сделки с активи на банката и дори ще могат да поискат отмяна на подобни сделки, за които имат съмнения, че са в нарушения.

За изпълнението на всичките тези задачи временният синдик ще дава отчет на министъра на финансите.

"Хората ги интересува и ще ни попитат само - "Вие какво направихте, за да спасите парите ни" и ние трябва да имаме само един отговор - "Всичко", отсече народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро и с това обясни защо "патриотите" ще подкрепят законопроекта.

И от "БСП Лява България" заявиха, че ще гласуват "за" предложенията на управляващото мнозинство. Социалистът Чавдар Георгиев обясни, че с този закон депутатите ще дадат принос за изясняването на случващото се в банката. Все пак обаче от опозицията посочиха два проблема във фалиралата банка, откакто тя е поставена под специален надзор.

"Първият е пълната липса на прозрачност за това какво точно се случва в КТБ и вторият е пълната липса на отговорност за това, което се случва там. Информация за това какво точно се случва и чия е отговорност няма", отсече червената депутатка Мая Манолова.

От ГЕРБ пък видяха проблем във времето. "Времето за такива промени беше през лятото, юли месец", отбеляза герберът Данаил Кирилов, но все пак призна, че промените са безспорно наложителни.

Във всяка думичка на новия Закон за банковата несъстоятелност се вгледа депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той настоя в текста, с който се задължава фондът да публикува отчетите за свършената работа на интернет страницата си да се впише и думата "незабавно", като това предложение получи подкрепата и на останалите депутати.

И това гласуване в пленарна зала не мина без обичайния спор между "Атака" и Патриотичния фронт. Атакистът Николай Александров предупреди, че някои от текстовете в новия Закон за банковата несъстоятелност са противоконституционни и заради това от партията на Волен Сидеров ще натиснат копчето "въздържал се".

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров обаче отговори на Александров като обяви, че с тези промени ще се управляват дадените над 3 млрд. лева на държавата за КТБ. "Но те колегите от "Атака" не ги интересува как се харчат милиардите", "захапа" Байрактаров националистите.