Искаме да демонстрираме цялата сила на държавата, за да покажем, че заставаме зад действията на синдиците. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет след срещата си с министър-председателя на Черна гора.

Припомняме, тази сутрин двамата временни синдици на фалиралата КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев влязоха в централата на банката, придружени от финансовия министър, главния секретар на МВР, заместник главния прокурор и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Двамата синдици влязоха в КТБ заедно с Горанов и Сарафов
Още...

Фондът, който изплати над 3 милиарда, с назначаването на синдиците става отговорен, както и държавата като пръв кредитор. Отиването на главния секретар и прокурора е, за да покажат, че държавата стои зад синдиците. Те трябва да защитят пет милиарда лева, аргументира се Борисов. Той разкри, че третият временен синдик, който ще заработи от другата седмица, ще е жена.

Те ще бъдат поставени под натиск, искаме да демонстрираме цялата сила на държавата, че заставаме зад техните правни действия да върнат парите, разясни министър-председателят.

Борисов демонстрира ясно задоволството си от работата на всички парламентарно представени партии за това, че са приели законовите поправки, въвеждащи фигурата на временния синдик. Днес вече синдиците са там, благодарил съм на всички политически партии, добре че го направихме.
Видяхте няколко месеца съдът как ни мота, мота, мота, накрая излезе, че трябвало предварително да сложим синдик - веднага го дадохме синдика, за да ни го върне и него, припомни хронологията на събитията Борисов, издавайки недоволство от работата на съда.

За пореден път той изтъкна радостта си, че днес вече синдиците са в КТБ, за да спре разпродаването на активи за по едно евро.

247,6 млн. лева държавни пари имало в КТБ
Още...

Действахме перфектно, но тези няколко месеца се надявахме на нещо толкова елементарно като да се обяви несъстоятелност и да се обяви синдик - видяхте, че не стана. Сменихме закона, за една седмица имаме синдици. А си представете да не го бях направил това преди две седмици и сега да нямахме синдици. Хайде малко да оценяваме битката, която водим, призова премиерът.

Той подчерта, че „някои искат да демонстрират къса памет", но неговата, за радост, била добра. По думите на премиера законите били направени така, че държавата да не можела да запази собствеността си, като Министерството на финансите могло да спре финансовия поток само за три дни.
В тази връзка Борисов допусна възможността за още законови промени. И там сме се подготвили, снощи се видяхме с прокурорите и службите, това е написано. Надявам се Владислав Горанов днес да го е пуснал в парламента да върви по парламентарни групи за обсъждане, загатна премиерът.