В резултат на проведения днес в Народното събрание дебат, в Министерството на финансите се състоя среща с почти всички парламентарно представени политически сили за търсене на общо решение за запазване на обществения интерес, свързан с казуса КТБ.
Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на кратък брифинг след края на разговорите.

Той допълни, че от името на присъстващите на дискусията народни представители е упълномощен да представи постигнатите на този етап решения: „Има консенсус за спешни законодателни мерки за опазване на интереса на всички граждани, кредитори и на държавата в случая с КТБ".

Припомняме, по-рано днес в парламента премиерът поиска подкрепа от парламента за законови промени за КТБ. Стана ясно от думите му, че кабинетът ще предложи служебен синдик в банката. Той направи справка на казуса "КТБ" и на съдебните дела, които бавят разрешаването на случая.

Милиарди дадохме там, припомни Борисов. По най-бързия начин трябвало да се гарантира, че държавата ще си събере парите. Наложителни са спешни законодателни мерки, подчерта Борисов. Промените трябва да са в сферата на банковата несъстоятелност.

По думите на Горанов, възможните решения са да се предвидят норми, които да запълнят съществуващата празнота в настоящата правна рамка и да позволят в максимална степен защита на обществения интерес или между първо и второ четене по вече предприетите законодателни инициативи, свързани с изменение на Закона за банковата несъстоятелност, или с предложени изменения в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Владислав Горанов увери, че в четвъртък всички партии в НС ще получат текстовете,  по които е постигнат консенсус по време на срещата в МФ.
Предполагам, че след утрешния ден ще има обща законодателна инициатива на почти всички парламентарно представени партии, която в бързи срокове ще се превърне в законодателно решение, гарантиращо обществения интерес, свързан с КТБ", посочи той.

Пред журналистите финансовият министър каза още, че от представения в НС днес аналитичен доклад могат да се направят обосновани предположения, че интересът на кредиторите не е защитен в рамките на сега действащия закон.
Именно това се опитваме да преодолеем в консенсус с всички политически сили", изтъкна той.

Горанов обясни, че съгласно настоящата нормативна уредба правомощията на квесторите не са достатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона сделки няма да се извършат лоши практики и увреждане на имуществото на КТБ.