Не са извършвани никакви цесии и прихващания след отнемането на лиценза на КТБ. Това се посочва в изявление на квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ), цитирано от БТА.

Припомняме, тази сутрин в телевизионно интервю шефката на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че в момента никой не контролира какво и какви сделки извършват квесторите в КТБ.

Квесторите са категорични, че работят в рамките на предвидените от закона правомощия и при стриктно спазване на нормативните разпоредби.

Не са извършвани никакви разпоредителни действия с имущество на банката от квесторите; не са разглеждани цесии на вземания срещу банката, постъпили в деловодството на банката след 6 ноември  2014 г. (деня на отнемане на банковата лицензия), твърдят квесторите. Те декларират още, че не са извършвани погашения на кредити чрез прихващания, постъпили в деловодството на банката след законодателните изменения на чл. 59 от Закона за банковата несъстоятелност, влязъл в сила от 28 ноември 2014 година.

В изявлението си квесторите посочват, че не могат да извършват действия на разпореждане с имуществото на банката поради наложените по искане на БНБ предварителни обезпечителни мерки. Те обясняват и какви са тези мерки, а именно общ запор и възбрана върху цялото имущество на банката съгласно определение по делото за откриване на производство по несъстоятелност.

Квесторите на КТБ са категорични още, че поради изрична законова забрана не могат да се разпореждат с имущество на банката. Те посочват, че забраната е записана в чл. 36, ал. 2 от Закона за кредитните институции.

Квесторите изразяват пълна готовност за съдействие и уверяват, че са на разположение за всякакъв вид проверки от оторизираните за това органи.