За пълно разследване от ДАНС и международно разследване на казуса „КТБ" настоя в интервю за предаването „Лице в лице" по БиТиВи зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той споделя тревогата на премиера Бойко Борисов, тъй като нещата около банката много са се забатачили. Колкото повече време минава, толкова по-трудно ще стане проследяването на парите, защото следите ще бъдат заметени. Това ще стане като парите се преместват от едно място на друго и то извън пределите на страната ни, убеден е Димитров. Именно заради това била създадена и парламентарната комисия за КТБ.

Реформаторът изрази надежда новият шеф на ДАНС да бъде отговорен човек и да направи пълно разследване за всичко, което се е случило с КТБ. Това трябва да бъде първата му задача, след като поеме поста. Не можем да имаме ДАНС и 5 млрд. лева някъде да са изчезнали. Това е абсолютно абсурдно, недоволен е реформаторът.

След това да бъде наета компания за международно разследване. Ще настояваме до дупка за международно разследване, категоричен е още Димитров.

Има огромен саботаж в България истината за КТБ да бъде извадена наяве защото, ако се справим с тази задача много зависимости и връзки ще лъснат. Това ще ни освободи от един огромен товар, който носим повече от 20 години, коментира Мартин Димитров.

Освен това, ако ние не разследваме до дупка КТБ, същите тези хора ще харесат тази схема и ще я повторят някъде другаде. Затова нямаме избор друг освен да търсим до дупка разследване, настоя още Димитров.

По думите му, половината цел на разследването е да се види кои са забъркани в източването на КТБ. Другата половина е връщането на парите. Като става дума за КТБ всичко става мъчително бавно. Ще гоним истината до дупка, защото ако искаме нашата България да се реформира и поднови, това не може да стане без да извадим истината за КТБ, настоя още веднъж Мартин Димитров.

Според него няма друга подобна измама с такъв мащаб. Дори банките, които фалираха по време на Жан Виденов не бяха с този размер, аргументира се той.

Друго нещо, за което ще се настоява е, когато има нов състав на Сметната палата, той да провери Банков надзор. Мартин Димитров подозира несвършена работа. Трябва да се направи доклад и проверка за това какви са причините за несвършената работа, след това да се потърси персонална отговорност.

На въпрос реформаторите ли са новото ДПС и преяждат ли с власт, както ги е обвинил лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов, Димитров отговори, че това са нелепи твърдения.

Никога не сме искали господин Първанов и АБВ в тази коалиция", категоричен е реформаторът. Той е убеден, че твърдението на Първанов е интригантско и целта му е да извади ДПС от фокуса на общественото влияние.

Първанов и ДПС винаги са били близки приятели и съратници във всеки един смисъл на думата. Кой създаде онази тройна коалиция, кой вкара ДПС в онази тройна коалиция. Всички знаят това", коментира Мартин Димитров. По думите му, това е ход да се удари Реформаторският блок и да се търси повече място за АБВ в управлението.

Димитров се похвали, че са направили реформи, за които се е смятало, че са невъзможни. Като пример той посочи, че ограничаването на начините за източването на енергетиката.