Земеделският министър Румен Порожанов и шефът на ДФЗ Живко Живков заявиха, че до 15 юни ще бъдат извършени плащанията по всички схеми.

Пред депутатите от земеделската комисия Порожанов призна, че е имало забавяне по някои от мерките. Като причина той посочи недоброто поведение на администрацията. По думите му бюрокрацията е безумна.

Миналата година плащанията към земеделците бяха направени преди юни.

Порожанов посочи и че не харесва проекта за гъските. Припомняме, земеделците излязоха на протест заради забавени плащания. Тогава служебният министър Христо Бозуков обяви,че "гъските изяли парите за земеделците".

Според шефът на ДФЗ Живко Живков в момента се обработват забавянията по екологичните агромерки, а до края на този месец ще бъдат извършени всички плащания.

Очаква се схемата за памук за млади земеделски стопани и млади фермери да бъде разплатена до края на юни, но от ДФЗ желаят това да стане и по-рано - до 15 юни. По думите на Живков забавяне всъщност няма, защото плащанията досега са ставали от 1 декември до 30 юни.

На изслушването стана ясно още, че новата кампания е вече в ход - очаква се 3,5 млн. хектара да бъдат подпомогнати със средствата.